Alegeri parlamentare. Vremea se schimbă radical: Ninsoare, viscol şi polei la vot

De sâmbătă, vremea se schimbă radical, anunţă meteorologii. Pe 9 decembrie, în ziua votului, românii vor avea de înfruntat ninsorile şi poleiul.  

RomaniaTV.net
07 dec. 2012, 12:12
Alegeri parlamentare. Vremea se schimbă radical: Ninsoare, viscol şi polei la vot

Ninsori, lapoviţă şi ninsoare, anunţă meteorologii pentru 9 decembrie, ziua votului. Vor fi ninsori în zonele de munte şi cantităţi mari de precipitaţii în toată ţara. De asemenea, meteorologii anunţă cod galben de vreme rea pentru duminică, de ziua alegerilor. 

„Începând de sâmbătă în jurul prânzului, vom avea parte izolat de ninsori slabe în sud vest. Treptat, în noaptea de sâmbătă spre duminică vom avea precipitaţii mixte în restul ţării. În sud est vor fi mai ales ploi, dar vor fi şi condiţii de polei. Va continua să ningă în Banat, Crişana, Maramureş, vor fi precipitaţii mixte în Oltenia şi Transilvania, în Muntenia şi Dobrogea vor fi ploi”, a declarat meteorologul Silviu Grigore la România TV

La Ministerul Administraţiei şi Internelor a avut loc, de altfel, o întâlnire pe acest subiect. Dicuţiile vizează pregătirile pentru iarnă.

„Atenţionare de cod galben pentru intervalul sâmbata ora 18 – duminică ora 21.00. Duminică seara există posibilitatea să prelungim atenţionarea numai pentru partea de est a ţării”, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

El a spus luni, de altfel, că iarna va avea o încercare „serioasă” de a se instala în România în intervalul 8-10 decembrie. „Temperaturile sunt clar negative, mai ales în timpul nopţii, şi este zăpadă, iar în partea de sud-est din nou ploaie”, a arătat directorul ANM.

Efectul vremii urâte asupra votului este analizat de sociologi şi analişti. 

Ca şi la fotbal: contează cât de mare e pasiunea fanilor pentru echipă. Vremea contează pentru cei care sunt interesaţi mai puţin. Este clar că există un nucleu tare de oameni care merg 8 km pe jos ca să fie alături de cei pe care îi susţin, dar sunt şi altii care preferă să meargă dacă e frumos afară. La vot e aceeaşi poveste, dacă doar plouă, prezenţa scade cam cu 2%. Dacă condiţiile sunt foarte proaste, şi vremea ridică probleme mari, scade prezenţa şi cu mai mult. Va avea de pierdut partidul cel mai bine cotat în sondaje”, spune sociologul Alfred Bulai. 

De altfel, vineri a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din acest sezon: -22 de grade, la Joseni, în Harghita. 

Românii aleg duminică deputaţii şi senatorii care îi vor reprezenta în Parlament în următorii patru ani. Duminică seara, după închiderea urnelor, pe RTV.NET şi la România TV aflaţi cine sunt câştigătorii şi marii învinşi ai alegerilor parlamentare 2012.

Vezi harta colegiilor şi candidaţii din colegiul tău