„Vulturul însângerat”, cumplita metodă de tortură a vikingilor, este posibilă din punct de vedere anatomic. Oamenii de știință au confirmat că ritualul poate fi executat

Celebrul ritual viking al torturii „vulturul însângerat” a fost catalogat timp de zeci de ani de oameni de știință de zeci de ani drept o legendă. Cu toate acestea, un studiu recent dezvăluie că ritualul sângeros este posibil și a fost probabil săvârșit de războinicii nordici.

20 dec. 2021, 21:18
„Vulturul însângerat”, cumplita metodă de tortură a vikingilor, este posibilă din punct de vedere anatomic. Oamenii de știință au confirmat că ritualul poate fi executat

Oamenii de știință de la Universitatea Keele (Marea Britanie) și de la Universitatea din Reykjavik, Islanda, au investigat recent această practică, „vulturul însângerat” și au concluzionat că, deși nu se poate dovedi sută la sută dacă ritualul a avut loc într-adevăr, acest mod neplăcut de a muri pare „posibil din punct de vedere anatomic”, scrie Daily Mail.

Este un ritual aplicat de acești războinici celor mai urâți dușmani ai lor şi consta în despicarea spinărilor victimelor, astfel încat coastele, plămânii şi organele interne să poată fi scoase, dându-i corpului încă viu forma unei păsări cu aripi însangerate.

Ritualul, care a apărut în serialul de televiziune „Vikingi” și în recentul joc video „Assassin’s Creed: Valhalla”, a fost mult timp studiat de oamenii de știință, dar cu toate acestea, dovezi arheologice clare care să confirme executarea sa nu au fost găsite niciodată, deoarece nici măcar vikingii înșiși nu au ținut nicio evidență, expunându-și realizările doar în poezia vorbită și în saga care au fost scrise pentru prima dată câteva secole mai târziu.

Citeşte şi Vikingii din Groenlanda au descoperit America, nu Columb. Ce au găsit oamenii de ştiinţă

Acest nou studiu, publicat  în revista Speculum, abordează ritualul pe baza unei analize socioculturale a obiceiurilor vikinge și pe o reevaluare atentă a celor nouă relatări medievale ale ritualului, în concordanță cu utilizarea unui program de modelare computerizată, pentru a recrea versiuni extreme ale „vulturului însângerat”, simulând efectul fiecărui pas de tortură asupra corpului uman.

Analiza surselor vremii indică faptul că respectivul tip de ritual nu ar fi neapărat ieșit din comun și arată clar că această cultură vikingă nu s-a limitat la afișarea morții, ea reflecta și o obsesie de a arăta onoare și prestigiu. Potrivit oamenilor de știință, un anumit tip de vârf de lance vikingă cu cârlig ar fi putut fi folosit ca instrument pentru a „slăbi” rapid cutia toracică din coloana vertebrală. Cu toate acestea, chiar dacă ritualul ar fi îndeplinit cu atenție, victima ar fi murit foarte repede.

Citeşte şi Testul runelor îţi spune ce te aşteaptă în viitor. Succes fulminant, fericire orbitoare sau, dimpotrivă, tristeţe năucitoare?

Una dintre primele relatări privind folosirea acestui ritual sângeros provine din anul 867 şi descrie pedepsirea regelui Northumbriei, Aella. Acesta îl ucisese pe liderul viking Ragnar Lothbrok, aruncându-l într-o groapă plină de vipere. Dornici de răzbunare, fiii lui Ragnar au invadat Anglia în 865 şi au capturat orasul York, unde se refugiase Aella. În cele din urmî, regele a fost prins de fiul lui Ragner, Ivarr Cel Fără de Oase, care a vrut să-l execute pe ucigaşul tatălui său într-un mod de o cruzime nemaivăzută.