Washingtonul salută întâlnirea istorică între preşedinţii chinez şi taiwanez

Statele Unite au salutat sâmbătă întâlnirea istorică între președinții chinez și taiwanez, chemând la mai multe progrese pentru a reduce tensiunile și promova stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, informează AFP.

07 nov. 2015, 20:22
Washingtonul salută întâlnirea istorică între preşedinţii chinez şi taiwanez

Statele Unite salută întâlnirea dintre liderii de pe cele două maluri ale strâmtorii Taiwan și ameliorarea istorică a relațiilor în ultimii ani„, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat John Kirby.

Statele Unite au un interes profund în pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan și încurajăm mai multe progrese de ambele părți pentru a dezvolta legături, reduce tensiunile și promova stabilitatea bazată pe demnitate și respect„, a adăugat el.

Diplomația americană subliniază de asemenea că Washingtonul rămâne atașat politicii unei singure China, dar de asemenea continuării unor relații strânse cu Taiwanul după cum stipulează „Taiwan Relations Act” aprobat de Congresul SUA în 1979, notează France Presse.

Șeful statului chinez Xi Jinping și liderul taiwanez Ma Ying-jeou s-au întâlnit într-un hotel din Singapore, strângându-și mâinile și zâmbind în fața jurnaliștilor.

Această întâlnire, pe marginea unei vizite de stat a lui Xi, este prima între liderii celor două regimuri antagoniste de la sfârșitul războiului civil și proclamarea de către Mao Tzedun a Republicii Populare Chineze în 1949, când naționaliștii Kuomintang s-au refugiat în Taiwan, amintește AFP.

Citeşte şi Avertisment dur de la Beijing: China le cere Statelor Unite să nu îi ameninţe suveranitatea