Weekend cu soare şi temperaturi plăcute pentru această perioadă. VEZI PROGNOZA PE TREI ZILE

Weekendul nu pare să aducă fenomene meteorologice extreme nicăieri în ţară, nici măcar la munte, unde se anunţă vreme frumoasă, cu nori răzleţi şi temperaturi destul de generoase pentru această perioadă. În regiunile joase, singurul fenomen ieşit din comun va fi ceaţa, care pe alocuri poate să persiste ore bune, dar la munte soarele va străluci cu generozitate, iar temperaturile vor fi chiar plăcute pentru această perioadă.

RomaniaTV.net
16 nov. 2012, 15:00
Weekend cu soare şi temperaturi plăcute pentru această perioadă. VEZI PROGNOZA PE TREI ZILE

Sfârşitul de săptămână rămâne în acelaşi registru meteorologic din ultimele zile. Ziua de sâmbătă va începe cu ceaţă în zonele joase de relief, posibil chiar persistentă pe alocuri, în timp ce la deal şi la munte soarele străluceşte generos întreaga zi şi vremea se menţine frumoasă. Vântul nu dă nici el semne de agitaţie, iar la amiază mercurul din termometre nu depăşeşte 3-4 grade în zonele cu ceaţă persistentă, în timp ce la deal, mai ales în vestul ţării, se ating şi valori de 15 grade Celsius.

În Capitală este foarte posibil ca ziua să înceapă cu ceaţă, dar se risipeşte repede şi razele soarelui reuşesc să adune în termometre 9-10 grade până la amiază, iar ploile rămân absente din peisaj, în timp ce vântul adie doar uşor.

Duminică vremea rămâne frumoasă la deal şi la munte. Însă la câmpie şi în depresiuni, dimineaţa va aduce din nou ceaţă sau nori joşi şi, izolat, chiar şi burniţe trecătoare, cel mai probabil în sudul şi estul ţării, unde spre seară se adună şi nori care scutură izolat ploi slabe. Până atunci însă, vântul nu dă semne de agitaţie, iar soarele devine tot mai prezent spre prânz, dovadă cele 16 grade care se adună în termometre în Dealurile de Vest. Totuşi, în depresiuni, ceaţa pare să persiste peste zi şi prin urmare temperatura nu depăşeşte 4 grade.

În Bucureşti duminică sunt condiţii de ceaţă în zori, sau, mai probabil, ziua începe cu nori joşi, la amiază soarele este însă predominant, iar mercurul urcă în termometre spre 9-10 grade, pentru ca spre seară norii să se adune din nou. Nu aşteptăm însă precipitaţii şi nici vântul nu va da senme de agitaţie.

Prima zi a săptămânii care urmează menţine neschimbat aspectul vremii: ceaţă în zonele joase dimineaţă, izolat asociată cu burniţă, mai mulţi nori şi poate câteva picături de ploaie în sud şi în est, soare la deal şi la munte şi temperaturi de noiembrie, între 6 grade în depresiuni şi în nordul Moldovei şi 16 grde în Dealurile de Vest.

În Capitală luni cerul va fi temporar noros, dar vântul nu suflă cu multă vigoare şi dimineaţă se menţin condiţiile de ceaţă, posibil asociată cu burniţă. Prin urmare, la prânz termometrele indică 11-12 grade, adică exact valoarea normală pentru dată din calendar.

Weekendul se anunţă, aşadar, unul ideal pentru o excursie la munte. E drept că amatorii nu se vor putea bucura încă de skiuri, dar măcar nu riscă să petreacă tot weekendul în cameră din cauza ploilor. Cel puţin la munte, vremea se anunţă frumosă, cu nori răzleţi şi un soare care ridică mercurul în termometre spre valori destul de generoase pentru data din calendar: 12 grade la Stâna de Vale, în Apuseni, 11 la Păltiniş şi 9…10 grade pe Valea Prahovei, la Sinaia, cota 1500 şi la Predeal. Ceva mai rece este la Semenic, unde maxima zilei abia atinge 6 grade , sau la Vârful Toacă, pe Ceahalu, unde nu sunt mai mult de 5 grde la amiază, dar tot pe fondul cerului senin şi fără vânt alert. Ziua pe ansamblu este , deci, cât se poate de potrivită pentru drumeţii montane.

Duminică dimineaţă în multe masive montane termometerle vor indica temepraturi uşor negative, minus 1 –  minus 3 grade, dar meteorologii anunţă vreme predominant frumoasă peste zi, cu cer variabil, adică soare generos şi nori puţini şi trecători. Vântul nu depseste nici el cote moderate, iar temperatura, în uşoară creştere faţa de ziua precedentă, poate atinge 12 grade şi la Păltiniş, nu doar la Stâna de Vale. Singurul fenomen meteorologic de interes va fi ceaţa, care pe văi şi în depreisuni îşi va face simţită prezenţa în primele ore ale zilei, şi care, izolat şi trecător, poate fi asociată cu burniţă.