Winkler: Din cauza birocraţiei excesive, România a absorbit până acum doar 8% din fondurile de coeziune

Din cauza birocrației excesive, România a absorbit până acum doar 8% din totalul fondurilor de coeziune de care ar putea beneficia de la Uniunea Europeană, în condițiile în care s-a ajuns la jumătatea perioadei din exercițiul financiar 2014-2020, a declarat joi, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).
Filip Stan
21 sept. 2017, 14:07
Winkler: Din cauza birocraţiei excesive, România a absorbit până acum doar 8% din fondurile de coeziune

Ne aflăm la jumătatea celor șapte ani de programare bugetară 2014-2010 și situația absorbției fondurilor de coeziune în România se prezintă dramatic, cu o performanță de circa 8%. Mai atenuează puțin această durere faptul că la nivelul contractării ne situăm la circa 20% din proiectele posibile a fi finanțate. Dar 20% reprezintă doar o cincime din 23 de miliarde de euro. Însă acest 8% este foarte dureros din punctul nostru de vedere pentru că, în primul rând, lipsește finanțarea pentru proiecte care sunt foarte importante pentru localități, pentru comunități„, a afirmat, într-o conferință de presă, deputatul european, Iuliu Winkler.

El a atras atenția că ritmul încet în care România absoarbe fondurile europene aferente actualului Cadru Financiar Multianual 2014-2020 a stârnit îngrijorare în cadrul Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European (PE), precum și la nivelul întregului legislativ european, cu atât mai mult cu cât se anunță un „adevărat război” în legătură cu bugetul european după 2020.

România stârnește îngrijorări la Bruxelles în rândul susținătorilor Politicii de Coeziune. În contextul în care Brexit-ul va duce la micșorarea cu 7-8 procente a bugetului UE, deja există voci care cer diminuarea fondurilor pentru Politica de Coeziune sau chiar desființarea acesteia, iar performanța negativă a României în domeniul absorbției de fonduri le servește acestora ca argument„, a arătat Iuliu Winkler.

Potrivit acestuia, recenta vizită a Comisiei REGI în județul Cluj, la care a luat parte în calitate de membru supleant, a avut un dublu scop: în primul rând de a trage un semnal de alarmă pentru autoritățile de la București în privința slabei absorbții de fonduri, dar și de a înțelege care sunt motivele reale pentru o asemenea contraperformanță.

O primă concluzie a fost aceea că birocrația și centralizarea excesivă ne sufocă. (…) Nu mai departe, Joachim Zeller, colegul meu în Comisia REGI și șef al delegației de la Cluj, a comunicat autorităților române faptul că din birocrația cu care se confruntă beneficiarii de fonduri din România, doar 30% se datorează Bruxelles-ului, restul de 70% fiind creată de București. Legislația adoptată de PE pentru Politica de Coeziune are 270 de pagini, regulamentele Comisiei Europene însumează circa 2.000, în vreme ce regulamentele adoptate la București au 15.000 de pagini„, a menționat parlamentarul european.

Ca argument, Iuliu Winkler a exemplificat cu discuțiile avute cu unii primari care au reclamat problemele legate de birocrația și centralizarea „excesive” promovate din structurile centrale de la București.

Ei ne-au spus că au, uneori, de întocmit și câte 5.000 de pagini de documentație pentru un proiect și, de multe ori, după ce ajung cu dosarele la București li se spune că trebuie să revină pentru că nu au completat corect anumite formulare. Această problemă ar putea fi rezolvată foarte simplu dacă circuitul documentelor s-ar face electronic și dacă s-ar elimina avizele, acordurile și toată hârțogăria inutilă„, apreciază Winkler.

Deputatul european susține că pentru o absorbție eficientă a finanțărilor europene, România trebuie să recurgă cât mai rapid la debirocratizare și la descentralizare, iar banii europeni să fie repartizați la nivel local, unde consiliile județene și locale cunosc cel mai bine nevoile comunităților pe care le conduc.

În opinia deputatului european, dacă trendurile actuale se păstrează, va fi dificil ca în cadrul viitoarelor negocieri pentru bugetul UE să fie menținute actualele alocări din bani europeni pentru țara noastră, eventuale majorări ale sumelor fiind aproape excluse.

Citeşte şi Iuliu Winkler pledează pentru TVA 0 la cărţi, ziare şi publicaţii, inclusiv în format electronic

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile