Ioana Petrescu: Nu mă şifonez aşa uşor. Dar m-am şifonat când s-a spus că am vrut să măresc taxele

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat miercuri, la Antena 3, că a publicat pe site proiectul Codului fiscal şi al celui de procedură fiscală pentru ca timpul de dezbatere să fie cât mai lung şi să poată fi făcute modificări, şi că s-a 'şifonat' atunci când s-a spus că vrea să mărească taxele, informează Agerpres.

16 iul. 2014, 20:03
Ioana Petrescu: Nu mă şifonez aşa uşor. Dar m-am şifonat când s-a spus că am vrut să măresc taxele

‘Am pus pe site proiectele de Cod fiscal şi de procedură fiscală. Am vrut să le pun în dezbatere publică cu foarte mult timp înainte ca ele să treacă prin Parlament, să avem timp să dezbatem, să scoatem, să punem ceva în ele, dar am văzut că nici asta nu s-a înţeles, că atunci când le pui în dezbatere nu e o formă finală, mai poţi să scoţi, mai poţi să pui. Nu m-a durut nimic din ce s-a spus zilele acestea pe televizor despre întâlnirea de la Cotroceni. Deloc. Mi s-a părut amuzant. M-a durut însă foarte mult când s-a spus că vreau să cresc taxele. Pentru că nu despre asta era vorba. Nu mă şifonez atât de uşor, dar m-am şifonat atunci când s-a spus că am vrut să ridic taxele’, a spus Ioana Petrescu.

Ioana Petrescu a subliniat că măsura privind taxa pe proprietate îi afectează doar pe cei care fac afaceri şi elimină concurenţa neloială.

‘Să lămurim un pic cu taxele pe proprietate, pentru că titlurile erau ceva că bunicuţa va plăti mai mult la taxa pe proprietate. Este vorba ca taxa de proprietate să fie plătită pe destinaţie. Deci după cum foloseşti clădirea respectivă şi nu după cine este proprietarul. Asta înseamnă că, dacă eşti persoană fizică şi, de exemplu deţii hotel, sau eşti persoană juridică care deţine un hotel, ar trebui să plăteşti aceleaşi taxe pe proprietate. Înainte persoanele fizice plăteau mult mai puţin. Era o competiţie neloială în mediul de afaceri. Este o măsură cerută de mediul de afaceri, cerută de FMI, pusă în Scrisoarea de intenţie cu FMI, semnată de Guvern, asumată şi de preşedinte. Acel lucru l-am pus în Codul fiscal şi îl susţin şi în continuare. Dar a fost interpretat: cresc eu taxele pe proprietate şi de acolo se scot banii pentru CAS. Nu este adevărat. Impactul acestei măsuri asupra bugetului este foarte mic şi este o măsură bună. Îi afectează doar pe cei care fac business, elimină acea competiţie neloială şi nu afectează nicio bunicuţă sau pe cineva care nu îşi foloseşte clădirea în scopuri economice’, a explicat ministrul Finanţelor.

Ministerul de Finanţe a publicat vineri pe site-ul propriu un proiect de modificare a Codului Fiscal, conform căruia clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice care sunt folosite în scop nerezidenţial urmau să fie impozitate suplimentar, impozitele pentru autoturismele mici se măreau, iar cele pentru maşinile cu capacitatea de peste 2.000 de centimetri se reduceau.

Majorări de impozit urmau să fie efectuate şi pentru maşini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

În plus, din 2015, autorităţile locale ar fi avut dreptul să majoreze impozitele şi taxele locale cu până la 50% faţă de o marjă de 20% în prezent

Sâmbătă, atât proiectul Codului Fiscal cât şi al celui de Procedură Fiscală, au fost retrase de pe site, în urma solicitării premierului Victor Ponta, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.