Yanis Varoufakis: Germania vrea un GREXIT pentru a intimida Franţa

Germania vrea ca Grecia să fie exclusă din uniunea monetară pentru a intimida Franța și a o face să accepte "modelul său al unei zone euro disciplinare", a estimat sâmbătă fostul ministru elen al finanțelor Yanis Varoufakis.

11 iul. 2015, 07:43
Yanis Varoufakis: Germania vrea un GREXIT pentru a intimida Franţa

Ministrul german al finanțelor, Wolfgang Schauble, vrea o ieșire a Greciei din zona euro — sau Grexit — pentru a „pune lucrurile în clar, într-un mod sau altul”, scrie Varoufakis în publicația britanică The Guardian. „Convingerea mea este că ministrul german al finanțelor vrea ca Grecia să fie deposedată de moneda unică pentru a suscita o teamă de astfel de consecințe la francezi și a-i face să accepte modelul său de zonă euro disciplinară”, spune el.”Schauble este convins că, în starea actuală a lucrurilor, lui îi trebuie un ‘Grexit’ pentru a clarifica lucrurile într-un mod sau altul”, continuă Varoufakis, care a demisionat luni, informează Agerpres.

Parlamentul grec a votat în noaptea de vineri spre sâmbătă în favoarea propunerii de reforme făcute joi de guvernul Tsipras creditorilor săi (UE, BCE, FMI). Considerată ca „pozivită” de către creditori, această propunere — care va fi examinată sâmbătă de miniștrii de finanțe ai zonei euro — face să renască speranța unui acord evitând ieșirea Atenei din zona euro.

Franţa adoptă reforme pentru relansarea economiei

Legislativul Franței — a doua putere economică a zonei euro — a adoptat vineri reforme destinate să relanseze economia greu încercată a țării, care se confruntă cu o slabă creștere economică și cu un șomaj ridicat, precum și cu o importantă datorie publică, sursă de tensiuni cu Bruxellesul.

Citeşte şi Putin dă vina pe UE pentru criza din Grecia. Ce spune preşedintele Rusiei

Pentru Varoufakis, Germania, colector de fonduri și campion al ortodoxiei bugetare în Europa, vrea să facă din Grecia un exemplu pentru a-i face pe francezi să i se alinieze.Potrivit acestuia, când Grecia a devenit insolvabilă în 2010, în locul unei restructurări a datoriei și a unei reforme a economiei, a fost aleasă opțiunea „toxică”: „acordarea de noi împrumuturi unei entități în faliment, pretinzând că ea rămânea solvabilă”.

De când Syriza a venit la putere, adaugă ex-ministrul de finanțe elen, „o largă majoritate în cadrul Eurogroupului — sub influența lui Schauble — a adoptat Grexitul ca soluție privilegiată sau ca armă împotriva guvernului nostru”.

El estimează că dacă Grecia ar fi ieșit din zona euro în final, aceasta i-ar fi luat mai mult de un an.”Grexit era echivalentul anunțării unei puternice devalorizări cu mai mult 18 luni înainte: o rețetă pentru a lichida orice stoc de capital grec și a-l transfera în străinătate prin toate mijloacele posibile”, scrie el.