Yuval Harari explică de ce lansează oamenii teorii ale conspiraţiei legate de COVID-19. „Mintea umană e leneşă. Nu a evoluat suficient”

De la începutul pandemiei de coronavirus până acum au apărut numeroase teorii ale conspiraţiei pe care unii oameni chiar au ajuns să le creadă. Unele susţin faptul că acest virus a fost creat în laborator cu scopul de a depopula planeta, altele că infecţia cu COVID-19 nici măcar nu există sau că purtarea măştii de protecţie te îmbolnăveşte mai rău.

RomaniaTV.net
11 aug. 2020, 08:37
Yuval Harari explică de ce lansează oamenii teorii ale conspiraţiei legate de COVID-19. „Mintea umană e leneşă. Nu a evoluat suficient”

Chiar şi unul dintre marii lideri ai lumii a alimentat răspândirea anumitor teorii. E vorba despre Donald Trump, preşedintele SUA, care a spus de multe ori că această pandemie de coronavirus există pentru ca Joe Biden, contracandidatul lui la alegerile prezidenţiale, să câştige.

Istoricul Yuval Noah Harari, profesor titular de istorie la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi autorul a numeroase cărţi de succes, a explicat, în cadrul unui interviu, de ce există o răspândire atât de mare în lume a acestor teorii ale conspiraţiei.

„În fiecare zi primesc atât de multe teorii ale conspiraţiei despre orice. Nu ştiu dacă ţi s-a întâmplat şi ţie asta. E o nouă teorie care-l vizează pe Bill Gates, vaccinul, pământul plat, 5G, în fiecare zi e ceva nou. Aş vrea să înţeleg, cu ajutorul tău, de ce o răspândire atât de mare a teoriilor conspiraţiei”, l-a întrebat Marco Montemagno pe istoric.

Yuval Harari: „Sunt două motive pentru această răspândire a teoriilor conspiraţiei, în special în acest gen de situaţie. În primul rând, ştii, oamenii au tendinţa să dea vina pe propriile lor probleme sau pe ei înşişi, pe străini, pe minorităţi. Noi, ca oameni, facem acest lucru. Mereu dăm vina pe vecini sau pe soţ, pe soţie. Eu sunt ok. El sau ea, ei au făcut ceva greşit. De aceea avem de-a face cu o asemenea dezordine. Se întâmplă, de asemenea, la nivelul epidemiilor, această tendinţă de a învinovăţi pe altcineva şi de a crede că există o conspiraţie.

Ceea ce vedem că se întâmplă în ziua de astăzi, cum ar fi faptul că India îi învinovăţeşte pe musulmani că răspândeşte informaţii despre coronavirus, în mod deliberat, pentru a-i răni pe cei care cred în hinduism. Asta nu e ceva nou, se întâmplă de foarte, foarte mult timp, în istorie.

Şi al doilea motiv pentru care vezi această răspândire a acestor teorii ale conspiraţiei este pentru că, ştii, mintea umană e leneşă. E într-o permanentă căutare de poveşti simple, iar adevărul este complicat, adevărul ştiinţific este cu adevărat complicat. Mintea umană nu a evoluat suficient pentru a înţelege lucruri legate de genetică şi viruşi. Ştii, ne-am plimbat prin savana africană încercând să înţelegem animalele. Animale mari, elefanţi, lei, ce fac ei şi încercând să ne înţelegem pe noi înşine. Se presupunea că era cineva în trib care te ura, aşa că trebuia să ai grijă.

Lumea viruşilor a fost complet invizibilă pentru noi până în ultimul secol sau două. În istorie, nimeni nu ştia că existau viruşi. Doar gândul că într-o picătură de apă ai putea avea o mulţime de informaţii. Nici măcar nu sunt organisme care trăiesc. Un virus nu e un organism în viaţă. Nu mănâncă. Nu se reproduce. Este la bază doar un cod genetic. E doar un cod şi ideea că astfel de lucruri pot intra în corpul tău şi îl pot distruge, asta e peste capacitatea oamenilor, e mai mult decât şi-ar putea imagina.

E foarte dificil astăzi. Cum spuneam, oamenii caută o poveste simplă. E mult mai simplu să gândeşti că chinezii au inventat acest virus ca să domine lumea sau că Bill Gates răspândeşte informaţii legate de virus ca să câştige şi mai mulţi bani. În tot acest timp, lucrurile adevărate despre epidemie şi virus sunt mult mai complicate, iar oamenilor nu le place să se simtă stupid că „nu înţeleg ce se întâmplă”, a explicat istoricul.

Citeşte şi Yuval Harari: „O sa schimbe coronavirusul atitudinea noastră faţă de moarte? Din contra!” Rolul lui Dumnezeu şi al ştiinţei în pandemie