Zăpadă de aproape doi metri la Bâlea Lac. Risc ridicat de avalanşă în Munţii Bucegi şi Făgăraş

Cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din Sibiu este de 180 de cm la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, potrivit meteorologilor. La Bâlea Lac este şi risc mare, de gradul patru din cinci, de producere de avalanşe.

14 mart. 2024, 08:18
Zăpadă de aproape doi metri la Bâlea Lac. Risc ridicat de avalanşă în Munţii Bucegi şi Făgăraş

Meteorologii anunță încă două zile cu ninsori, lapoviță și ploi abundente în toată țara. Iar temperaturile scad până la limita înghețului în unele zone. În prezent, cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din Sibiu este de 180 de cm la Bâlea Lac. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina, dacă sunt bune condiţiile meteo. Circulaţia rutieră este închisă pe Transfăgărăşan, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac.

Citește și: Alertă meteo de vreme rea severă pentru următoarele trei zile. Ninsori, lapoviță, ploi abundente și temperaturi scăzute în toată țara

 

Zăpadă de aproape doi metri la Bâlea Lac. Risc ridicat de avalanşă în Munţii Bucegi şi Făgăraş

Salvamontiştii avertizează că riscul de producere a unor avalanşe în Munţii Făgăraş şi în Masivul Bucegi este foarte ridicat, evaluat la 4 pe o scară de la unu la cinci. Salvatorii le recomandă turiştilor să ”prioritizeze siguranţa” şi să evite ”orice activitate” în aceste zone.

”Având în vedere ninsorile din ultima perioadă, salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Braşov îndeamnă turiştii să evite drumeţiile în masivele Făgăraş şi Bucegi. Avertismentul vine în urma evaluărilor recente care indică un risc de gradul 4 – MARE de avalanşă în aceste zone. În ciuda frumuseţii sale, muntele poate deveni extrem de periculos, mai ales sub impactul condiţiilor meteorologice severe”, transmit, miercuri seară, reprezentanţii Salvamont Braşov.

Citește și: Prognoza meteo 13 martie 2024. Nu vă lăsaţi păcăliţi de ghiocei, vreme cu accente hibernale până în weekend

Aceştia le recomandă turiştilor să evite ”orice activitate” în aceste zone.

”Turiştii sunt sfătuiţi să nu subestimeze avertismentele şi să prioritizeze siguranţa, evitând orice activitate în zonele menţionate. Dacă totuşi aveţi planuri de călătorie în zonele montane, verificaţi întotdeauna condiţiile meteo şi riscul de avalanşă şi optaţi pentru trasee montane sigure. De asemenea, este esenţial să vă echipaţi corespunzător şi să aveţi la voi echipamentul necesar pentru siguranţă în caz de avalanşă sau de urgenţă”, precizează salvamontiştii.