Zece recomandări pentru o stare bună de sănătate

Renunţarea la fumat, prevenirea cancerului, a bolilor infecţioase şi diabetului zaharat, menţinerea stării de sănătate fizică şi mintală, precum şi participarea la viaţa socială sunt recomandările pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătraneţe, transmise cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.
Romania TV
07 apr. 2012, 10:14
Zece recomandări pentru o stare bună de sănătate

Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an începând din 1950, pe o temă care evidenţiază o problemă majore de sănătate publică la nivel global.

În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă sănătatea şi îmbătrânirea. Aceasta coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii (AEIA), sub auspiciile Comisiei Europene.

În această săptămână, Ministerul Sănătăţii, prin specialiştii departamentelor de promovare a sănătăţii din direcţiile de sănătate publică, în colaborare cu parteneri de la nivel local, au desfăşurat o campanie de promovare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, desfăşurată în 2012 sub sloganul „O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor – vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi!”.

„Scopul acesteia a fost acela de implicare a autorităţilor responsabile, de la decidenţi până la politicieni, precum şi a membrilor societăţii, vârstnici dar şi tineri, pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate o dată cu îmbătrânirea, a acţiona în scopul creării unei societăţi care apreciază şi recunoaşte vârstnicii ca fiind resurse valoroase şi susţine participarea lor deplină în societate”, potrivit MS.

Mesajele cheie ale campaniei au fost: „Vârstnicii reprezintă membrii valoroşi ai societăţii. Combaterea discriminării de vârstă este apanajul societaţilor avansate”, „Comunităţile care acordă aprecierea cuvenită vârstnicilor şi încurajază participarea lor activă la viaţa socială sunt mai bine pregătite pentru încercările viitorului”, „Sistemele de sănătate şi sociale trebuie adaptate nevoilor unei populaţii vârstnice în continuă creştere”, „Prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos pe tot parcursul întregii vieţi puteţi avea o bătrâneţe activă, sănătoasă şi fericită”.

De asemenea, au fost transmise zece recomandări pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătrâneţe: „Menţineţi-vă TA în limite normale! Renunţaţi la fumat! Preveniţi şi detectaţi precoce cancerul! Protejaţi-vă de bolile infecţioase! Preveniţi diabetul zahara (DZ) II! Scădeţi valoarea colesterolului! Fiţi activi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate! Menţineţi-vă o stare bună de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor! Participaţi la viaţa socială! Menţineţi-vă o stare bună de sănătate mintală!”.

În ultimele decenii, analiza datelor a indicat accelerarea îmbătrânirii populaţiei, ridicând astfel semnale de alarmă privind consecinţele acestui proces. Speranţa de viaţă este în creştere, ratele de fertilitate sunt în scădere, iar generaţiile născute în perioadele de maximă fertilitate sunt pe cale de a ieşi din activitate, urmând să mărească, în viitorul apropiat, numărul pensionarilor. Existenţa acestor factori a condus la dezbateri privind modul în care statele membre ale Uniunii Europene vor face faţă impactului pe care modificarea structurii pe grupe de vârstă a populaţiilor îl va avea asupra finanţelor publice, a numărului de salariaţi, creşterii economice şi a altor „zone” ale politicului.

La nivel global, din 1980 şi până în prezent numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani s-a dublat, estimându-se că până în 2050 acestea vor depăşi numeric copiii sub 14 ani. De asemenea, numărul persoanelor cu vârste de peste 80 de ani va fi până în 2050 de 395 de milioane, de patru ori mai mare decât astăzi.

Potrivit estimărilor specialiştilor, populaţia din Regiunea europeană OMS va creşte de la 894 de milioane în 2010 la 910 milioane în 2020, dar până în 2050 va reveni la nivelul actual. Numărul persoanelor cu vârste de peste 85 de ani va creşte de la 14 milioane în 2010 la 19 milioane în 2020 şi la 40 de milioane până în 2050.

Ponderea persoanelor de 60 ani şi peste şi a celor de 80 ani şi peste va fi în creştere în majoritatea ţărilor europene. Cu excepţia unor ţări, printre care Bulgaria, Danemarca şi Suedia, majoritatea statelor se vor menţine în primele 10 poziţii ca procent al populaţiei de 60 ani şi peste şi în 2030. În 2060, doar Bulgaria revine în acest top, restul fiind ţări noi, ceea ce semnifică faptul că, la sfârşitul orizontului de prognoză, în unele ţări procesul se va ameliora, iar în altele va lua amploare.

În anul 2060, României va fi pe poziţia a treia, cu 41 la sută din totalul populaţiei format din persoane de 60 ani şi peste.

Şi populaţia de 80 ani şi peste va creşte în următorii ani, ajungând, la nivelul UE-27, în 2030 şi 2060 la 35,3 milioane (7%), respectiv 61,4 milioane (12,1) faţă de 23,3 milioane (4,6%) în 2010. Procentul femeilor de 80 ani şi peste în total femei, în anul 2030, respectiv 2060, va reprezenta 8,7%, respectiv 14,1% faţă de 6% în 2010, fiind net superior procentului bărbaţilor de 80 ani şi peste: 5,2% – 2030, 10,2% – 2060, respectiv 3,2% – 2010.

Cu excepţia Greciei, MArii Britanii şi a Spaniei, majoritatea ţărilor se vor menţine în primele zece poziţii ca procent al populaţiei de 80 ani şi peste şi în 2030. La orizontul anului 2060, majoritatea ţărilor vor ieşi din top, fiind înlocuite de altele noi, Finlanda fiind singura ţară care îşi va păstra poziţia în clasament în toţi anii selectaţi pentru analiză.

În 2060, Romania va fi pe poziţia a cincea, cu 13,1% din totalul populaţiei format din persoane de 80 ani şi peste această vârstă.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ambasada SUA, anunț crucial despre vize, după eliminarea României din Visa Waiver
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare