Zeci de copii instituţionalizaţi, VICTIME ale abuzurilor şi exploatării, în 2015

Peste 100 de copii instituţionalizaţi, din cei 20.291 aflaţi în centrele de plasament din România, au fost victime ale abuzurilor, neglijării sau exploatării în anul 2015, potrivit datelor Ministerului Muncii.

24 iul. 2016, 06:13
Zeci de copii instituţionalizaţi, VICTIME ale abuzurilor şi exploatării, în 2015

„Potrivit informaţiilor primite de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în anul 2015 au fost confirmate 101 situaţii de abuz, neglijare sau exploatare în serviciile de tip rezidenţial, pe baza datelor centralizate de la Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe/sectoare ale municipiului Bucureşti”, transmite Ministerul Muncii într-un răspuns la o solicitare Mediafax.

La 31 martie 2016, în România existau 1.477 de servicii de tip rezidenţial destinate copilului separat temporar sau definitiv de familie, unităţi care în anul 2015 găzduiau 20.291 copii, precizează instituţia. Dintre aceştia, doar 32 au fost adopaţi.

Ministerul citează un studiu realizat de Banca Mondială şi UNICEF, în care se arată că „directorii generali sau adjuncţi ai DGASPC menţionează multiple probleme legate de resursele umane din sistemul de protecţie a copilului: un număr important de posturi vacante dată fiind imposibilitatea de a face angajări după 2009, de unde personal insuficient – categoria de personal care lucrează direct cu copiii (educatori, infirmiere, asistenţi medicali) este cea mai afectată; practici nepotiste de angajare; lipsa indicatorilor de performanţă care face imposibilă evaluarea performanţelor profesionale ale angajaţilor; absenţa unor pârghii de motivare şi de sancţionare a personalului; calitatea personalului care a scăzut mult în ultimii ani şi din cauza investiţiilor reduse în formarea continuă a personalului specializat, precum şi faptul că nu se măsoară valoarea adăugată a acestui tip de formare”.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat că există suspiciuni de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării şi că, în acest moment există „anchete în desfăşurare” pentru elucidarea acestor suspiciuni. Ministrul a precizat că anterior investigaţilor a primit date în acest sens de la serviciile de informaţii.

Precizările au venit după ce şapte angajaţi de la Complexul de Servicii Sociale „Sfânta Maria”, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar ce vizează comiterea unor infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

Avocatul Poporului a declanşat o anchetă în mai multe orfelinate din ţară, vizate de declaraţiile ministrului Dragoş Pîslaru privind „suspiciunea de trafic cu copii”. „Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă în instituţiile statului vizate de declaraţiile Ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru privind suspiciunea de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării. Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituţia României privind protecţia copiilor şi a tinerilor”, potrivit unui comunicat emis de Avocatul Poporului.