Zeci de nave încărcate cu gaz lichefiat aşteaptă în largul coatelor Europei. Explicaţiile specialiştilor

Zeci de nave uriașe, pline cu gaz natural lichefiat, așteaptă în largul coastelor Spaniei, Portugaliei, Regatului Unit și a altor țări europene, relatează BBC.

25 oct. 2022, 13:14
Zeci de nave încărcate cu gaz lichefiat aşteaptă în largul coatelor Europei. Explicaţiile specialiştilor

Răcit la aproximativ -160C pentru a fi transportat, acest combustibil este foarte solicitat, în condițiile crizei gazelor rusești. Cu toate acestea, navele pline cu gaz rămân pe mare cu încărcătura lor.

După invadarea Ucrainei, în februarie, Rusia a redus livrările de gaz către Europa, declanșând o criză energetică ce a dus la creșteri uriașe ale prețurilor gazului și la temeri că ar putea exista o penurie a gazelor la iarnă.

„Acest lucru se întâmplă de cinci-șase săptămâni”, spune Augustin Prate, vicepreședinte al piețelor de energie și mărfuri la Kayrros, unul dintre experții care au urmărit evoluția situației.

El și colegii săi urmăresc navele prin semnale AIS (Automatic Identification System), care sunt transmise de nave, scrie Digi 24.

„E clar că este o poveste importantă”, adaugă el.

Fraser Carson, analist la Wood Mackenzie, a numărat luna aceasta 268 de nave cu gaz natural lichefiat (GNL) aflate pe apă în toată lumea, în condițiile în care media anuală e de 241. Dintre cele aflate în prezent pe mare, 51 sunt în largul coastelor Europei.

Citeşte şi: Olanda nu vrea România în Schengen, dar îi arată bunăvoinţă Kremlinului. Zeci de companii au primit scutire de la sancţiunile anti-ruse

El explică acest lucru prin faptul că țările europene au început să cumpere gaze naturale în timpul verii, pentru a-și umple rezervoarele astfel încât să poată asigura necesarul de energie în această iarnă. Scopul iniţial era de a umple rezervoarele la 80% din capacitatea totală până la 1 noiembrie. Acest obiectiv a fost atins şi depăşit însă cu mult înainte de termen.

Cele mai noi date arată că nivelul total de stocare este acum de aproape 95%. Importul de GNL a jucat un rol esenţial în realizarea acestui obiectiv pentru Europa.

Dar cererea de instalaţii care să încălzească acest combustibil şi să îl transforme înapoi în gaz rămâne ridicată. Nu există foarte multe astfel de uzine în Europa, deoarece continentul s-a bazat până acum pe gazul furnizat prin conducte din Rusia. Acesta este unul dintre motivele pentru care navele cu gaz natural lichefiat stau la coadă pentru a avea acces la terminalele de regazeificare.

Germania şi Olanda au investit în noi instalaţii care să facă acest lucru și ar urma să devină operaţionale în câteva luni. Pe de altă parte, în Europa se consumă mai puţin gaz din cauza vremii destul de calde. În plus, spune Antoine Halff, cofondatorul Kayrros, activitățile industriale care se bazează pe gaz produc mai puțin.

„A existat o scădere foarte mare a producției de ciment și oțel în Europa”, explică el.

Citește şi: Nemţii devin tot mai zgârciţi, din cauza inflaţiei. Un sfert dintre ei nu vor mai merge la schi, încercând să economisească bani