Zeci de nave încărcate cu gaz lichefiat aşteaptă în largul coatelor Europei. Explicaţiile specialiştilor

Zeci de nave uriașe, pline cu gaz natural lichefiat, așteaptă în largul coastelor Spaniei, Portugaliei, Regatului Unit și a altor țări europene, relatează BBC.
Filip Stan
25 oct. 2022, 13:14
Zeci de nave încărcate cu gaz lichefiat aşteaptă în largul coatelor Europei. Explicaţiile specialiştilor

Răcit la aproximativ -160C pentru a fi transportat, acest combustibil este foarte solicitat, în condițiile crizei gazelor rusești. Cu toate acestea, navele pline cu gaz rămân pe mare cu încărcătura lor.

După invadarea Ucrainei, în februarie, Rusia a redus livrările de gaz către Europa, declanșând o criză energetică ce a dus la creșteri uriașe ale prețurilor gazului și la temeri că ar putea exista o penurie a gazelor la iarnă.

„Acest lucru se întâmplă de cinci-șase săptămâni”, spune Augustin Prate, vicepreședinte al piețelor de energie și mărfuri la Kayrros, unul dintre experții care au urmărit evoluția situației.

El și colegii săi urmăresc navele prin semnale AIS (Automatic Identification System), care sunt transmise de nave, scrie Digi 24.

„E clar că este o poveste importantă”, adaugă el.

Fraser Carson, analist la Wood Mackenzie, a numărat luna aceasta 268 de nave cu gaz natural lichefiat (GNL) aflate pe apă în toată lumea, în condițiile în care media anuală e de 241. Dintre cele aflate în prezent pe mare, 51 sunt în largul coastelor Europei.

Citeşte şi: Olanda nu vrea România în Schengen, dar îi arată bunăvoinţă Kremlinului. Zeci de companii au primit scutire de la sancţiunile anti-ruse

El explică acest lucru prin faptul că țările europene au început să cumpere gaze naturale în timpul verii, pentru a-și umple rezervoarele astfel încât să poată asigura necesarul de energie în această iarnă. Scopul iniţial era de a umple rezervoarele la 80% din capacitatea totală până la 1 noiembrie. Acest obiectiv a fost atins şi depăşit însă cu mult înainte de termen.

Cele mai noi date arată că nivelul total de stocare este acum de aproape 95%. Importul de GNL a jucat un rol esenţial în realizarea acestui obiectiv pentru Europa.

Dar cererea de instalaţii care să încălzească acest combustibil şi să îl transforme înapoi în gaz rămâne ridicată. Nu există foarte multe astfel de uzine în Europa, deoarece continentul s-a bazat până acum pe gazul furnizat prin conducte din Rusia. Acesta este unul dintre motivele pentru care navele cu gaz natural lichefiat stau la coadă pentru a avea acces la terminalele de regazeificare.

Germania şi Olanda au investit în noi instalaţii care să facă acest lucru și ar urma să devină operaţionale în câteva luni. Pe de altă parte, în Europa se consumă mai puţin gaz din cauza vremii destul de calde. În plus, spune Antoine Halff, cofondatorul Kayrros, activitățile industriale care se bazează pe gaz produc mai puțin.

„A existat o scădere foarte mare a producției de ciment și oțel în Europa”, explică el.

Citește şi: Nemţii devin tot mai zgârciţi, din cauza inflaţiei. Un sfert dintre ei nu vor mai merge la schi, încercând să economisească bani

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Problemele de sănătate i-au stricat vacanța în Italia Andreei Marin! „Stau cu tratamentul pe noptieră!“
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
Playtech.ro
Cei care stau la curte, îndemnaţi să facă găuri în garduri până la final de vară. Le vor mulţumi specialiştilor pentru truc
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Se schimbă regulile pentru cărțile de identitate. Buletinele care dispar acum
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Soția lui Mihai Leu, PRĂBUȘITĂ de durere la căpătâiul soțului ei. Imaginile care dovedesc iubirea pe care prietenii o aveau pentru sportiv
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Anunț trist despre Ion Iliescu. Nina Iliescu a suferit o pierdere imensă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs