Zelenski a făcut un anunț important! Președintele Ucrainei avertizează toate țările. ”Chiar și mâine, rachetele pot zbura spre orice stat. Trebuie să ne pregătim”

Volodimir Zelenski susține că armata ucraineană a reușit să se apere în fața ofensivei ruse din lunile de iarnă, însă acesta avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea SUA, Ucraina riscă să piardă lupta grea. Zelenksi a declarat și faptul că Putin nu se va opri doar la pământul ucrainean.

28 mart. 2024, 18:07
Zelenski a făcut un anunț important! Președintele Ucrainei avertizează toate țările. ”Chiar și mâine, rachetele pot zbura spre orice stat. Trebuie să ne pregătim”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă, iar Vladimir Putin nu se va opri aici, ci va viza, spune el, Kazahstanul, apoi statele baltice, Polonia şi cel puţin jumătate de Germania, iar implicarea SUA în război va fi inevitabilă.

Citește și Volodimir Zelenski, un nou apel pentru sprijinirea din punct de vedere militar a Ucrainei în războiul cu Rusia

„Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru jurnaliştii de la CBS News filmat în aer liber, printre ruine, dintr-o locaţie nedezvăluită din apropierea graniţei cu Rusia.

Zelenski a declarat că Putin este hotărât să readucă fosta Uniune Sovietică la gloria sa imperială şi la graniţele sale geografice.

„Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat”, a declarat miercuri liderul ucrainean, în interviul realizat de jurnaliştii de la CBS News.

„Această agresiune – şi armata lui Putin – poate ajunge în Europa, iar atunci cetăţenii Statelor Unite, soldaţii Statelor Unite, vor trebui să protejeze Europa, pentru că ei sunt membri NATO”, a arătat Zelenski.

Volodimir Zelenski a fost întrebat și dacă războiul ar putea fi câştigat cu Putin încă la putere, însă liderul ucrainean recunoaşte că ar fi o provocare uriaşă pentru Kiev, dar a spus că, sat cu sat, câştigarea războiului l-ar slăbi pe Putin acasă şi a avertizat că, dacă Ucraina pierde, Putin nu se va opri aici.

„Pentru el, noi suntem un satelit al Federaţiei Ruse. În acest moment, suntem noi, apoi Kazahstan, apoi statele baltice, apoi Polonia, apoi Germania. Cel puţin jumătate din Germania”, a spus el, reiterând un avertisment cu privire la intenţiile lui Putin, pe care l-a lansat pentru prima dată tot la CBS News în urmă cu multă vreme, chiar înainte de începerea invaziei la scară largă a Rusiei.

În acea etapă, Ucraina se lupta deja de ani de zile cu forţele ruseşti şi cu cele susţinute de Rusia, după ce acestea au pătruns în estul ţării şi au anexat unilateral Peninsula Crimeea.

Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit miercuri cu echipa de la CBS News într-o clădire bombardată din estul îndepărtat al ţării sale, precizează postul american de televiziune adăugând că locaţia exactă, aflată la circa 24 de km de graniţa cu Rusia, nu poate fi dezvăluită, dar ”clădirile bombardate nu sunt greu de găsit aici”.

Jurnalistul CBS Charlie D’Agata, care a realizat interviul, a povestit că l-a însoţit pe Zelenski, cu soldaţi puternic înarmaţi care vegheau la orizont, în timp ce acesta a inspectat tranşeele subterane proaspăt săpate în nord-estul Ucrainei, la periferia oraşului Sumî.

În apropierea primăverii, Zelenski susține că forţele ucrainene au reuşit să ţină piept ofensivei ruseşti în cele mai grele luni de iarnă. „Am stabilizat situaţia.

„Este mai bine decât era în urmă cu două sau trei luni, când aveam un mare deficit de muniţie de artilerie şi de diferite tipuri de arme. Nu am văzut deloc contraofensiva aceea amplă, uriaşă, din partea Rusiei. Nu au avut succes”, a punctat Zelenski, potrivit CBS.com.

Liderul de la Kiev a recunoscut însă că trupele ruseşti invadatoare şi aprovizionarea lor aparent nesfârşită cu rachete şi obuze au distrus ”câteva sate” ucrainene.

Pe de altă parte, el spune că este nevoie acum, urgent, de ajutor, pentru că se apropie o nouă ofensivă rusă.

„Nu am avut gloanţe, rachete de artilerie, o mulţime de lucruri diferite”, a spus el, subliniind că, deşi trupele sale au reuşit să îi ţină pe ruşi, în mare parte, la distanţă până acum, nu sunt pregătite să se apere împotriva unei alte ofensive ruseşti majore, aşteptate în următoarele luni.

Această ofensivă, a precizat el, este aşteptată în jurul sfârşitului lunii mai sau în iunie.

„Şi înainte de asta, nu numai că trebuie să ne pregătim, nu numai că trebuie să stabilizăm situaţia – pentru că partenerii sunt uneori foarte fericiţi că am stabilizat situaţia. Nu, eu spun că avem nevoie de ajutor acum”, a insistat Zelenski.

”Trebuie să ne pregătim”

În ceea ce a devenit un război de uzură al artileriei, Rusia nu numai că are avantajul unei puteri de foc mai mari, dar are şi o putere de foc cu o rază de acţiune mai mare.

„În Bahmut şi Avdiivka şi Lîsîceansk şi Soledar şi aşa mai departe, a fost foarte greu să ne luptăm cu adversarul, al cărui obuz de artilerie poate trage la 20 şi de kilometri, iar raza obuzului nostru de artilerie este de 20-minus”, a spus el.

„De obicei, atunci când atacă cu artileria şi distrug satele, după aceea, întotdeauna au încercat să ocupe”, a explicat el. „Nu ştim ce va fi mâine. De aceea trebuie să ne pregătim”, a adăugat liderul ucrainean.

El a spus că ceea ce este cel mai necesar acum sunt sistemele americane de apărare antirachetă Patriot şi mai multă artilerie.

Deşi este recunoscător pentru sprijinul de miliarde de dolari din partea SUA pe care ţara sa l-a primit deja, el a spus că trebuie privită în perspectivă natura fondurilor dedicate de guvernul american pentru a ajuta Ucraina.

„Zeci de miliarde de dolari rămân în SUA”, a spus el.

Citește și Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vine în România săptămâna viitoare

„Să fim sinceri, banii care sunt alocaţi de Congres, de administraţie, în majoritatea cazurilor, 80% din aceşti bani – hai, cel puţin peste 75% – rămân în SUA. Această muniţie vine la noi, dar producţia are loc acolo, iar banii rămân în SUA, iar taxele rămân în SUA. Da, este un sprijin uriaş care vine la noi, dar avem nevoie de el”, a continuat preşedintele.