Zelenski amenință Rusia că Ucraina se va răzbuna: „Fiecare ucigaş rus trebuie tras la răspundere pentru acţiunile lui!”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că Rusia va plăti pentru atacul provocat cu doi ani în urmă, când a bombardat Teatrul Dramatic din Mariupol.

16 mart. 2024, 22:40
Zelenski amenință Rusia că Ucraina se va răzbuna: „Fiecare ucigaş rus trebuie tras la răspundere pentru acţiunile lui!”

Volodimir Zelenski nu a uitat nici acum de bombardamentele de acum doi ani de la Teatrul Dramatic din Mariupol, regiunea ucraineană Doneţk (est), când sute de civili și-au pierdut viața. Printre victime se aflau și o mulțime de copii.

Citește și Putin promite răzbunare Ucrainei, după atacurile asupra Rusiei chiar în ziua votului: ”Aceste atacuri nu rămân și nici nu vor rămâne nepedepsite”

„Mariupol. Teatru Dramatic. Sintagma ‘copii’. Au trecut doi ani. Lumea trebuie să-şi amintească tot ce a făcut Rusia Ucrainei şi ucrainenilor, iar fiecare ucigaş rus trebuie tras la răspundere pentru acţiunile lui”, a scris preşedintele Zelenski pe X. „Ne vom asigura că sunt traşi la răspundere. Amintire veşnică tuturor oamenilor cărora teroarea rusă le-a luat viaţa”, a continuat el.

Atacul a avut loc în data de 16 martie 2022, când aviația rusă a bombardat teatrul care fusese transformat într-un adăpost pentru aproximativ 600 de persoane, în ciuda literelor de-o şchioapă scrise în exteriorul clădirii care avertizau că înăuntru se află copii. Potrivit diferitelor estimări, între 300 şi 600 de persoane au murit în atac.

Citește și Rusia anunță că a ucis 349 de mercenari români în Ucraina. Reacția MAE

Serviciile de informaţii occidentale au estimat zilele trecute că numărul soldaţilor ruşi ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina este mai mare de 350.000, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut pe 24 februarie, la doi ani de la declanşarea invaziei ruse, că pierderile armatei ucrainene au ajuns la circa 31.000 de soldaţi ucişi, fără a menţiona şi numărul răniţilor, primul bilanţ oficial al victimelor furnizat de Kiev, declaraţie după care Moscova a spus că „Zelenski minte” şi că el ar fi scăzut „de mai multe ori” cifra reală.