Zelenski, anunţ terifiant în miez de noapte: „Sunt mulţi morţi şi răniţi nevinovaţi”. Ucraina cere sisteme de apărare antirachetă

În timpul nopţii, trei rachete ruseşti au lovit o clădire de locuinţe şi un sanatoriu aflate la circa 40 km sud-vest de portul Odesa.

01 iul. 2022, 22:05
Zelenski, anunţ terifiant în miez de noapte: „Sunt mulţi morţi şi răniţi nevinovaţi”. Ucraina cere sisteme de apărare antirachetă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că tirurile ruseşti cu rachete asupra unei clădiri de locuinţe din regiunea sudică Odesa nu a fost un accident, relatează DPA.

Acesta a fost un tir cu rachetă ţintit al Rusiei, un act de teroare al Rusiei împotriva oraşelor şi satelor ucrainene, împotriva poporului ucrainean, adulţi şi copii, a declarat Zelenski după o întâlnire cu premierul norvegian Jonas Gahr Store, vineri, la Kiev, potrivit agenţiei ucrainene Interfax.

Racheta utilizată a fost de fapt concepută pentru a lovi portavioane sau alte nave de război, a spus Zelesnki.

În timpul nopţii, trei rachete ruseşti au lovit o clădire de locuinţe şi un sanatoriu aflate la circa 40 km sud-vest de portul Odesa. Potrivit apărării antiaeriene, cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 39 rănite.

Store s-a deplasat în Ucraina direct de la summitul NATO de la Madrid, a relatat agenţia norvegiană de ştiri NTB. Înainte de întâlnirea cu Zelenski, premierul norvegian a vizitat regiunea Cernigov, după care a anunţat un sprijin financiar de un miliard de euro în anii 2022 şi 2023.

Război în Ucraina. Atac devastator cu rachete la Odesa. Prima reacţie a Kremlinului

Banii vor fi folosiţi pentru ajutor umanitar, reconstrucţie, dar şi pentru armament. Premierul norvegian a spus că este un mod de a sprijini lupta ucrainenilor pentru libertate.

Kuleba condamnă atacul de lângă Odesa. Ministrul de Externe al Ucrainei solicită sisteme de apărare antirachetă

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba condamnă Rusia pentru atacurile cu rachete asupra regiunii Odesa, soldate cu 21 de morţi şi zeci de răniţi.

Kuleba a cerut ca sisteme moderne de apărare antirachetă să fie trimise în Ucraina, scrie The Guardian. Şeful diplomaţiei ucrainene i-a îndemnat pe aliaţi să „ne ajute să salvăm vieţi şi să punem capăt acestui război”.

Rusia a ucis, vineri, 21 de persoane, inclusiv un băiat de 12 ani, cu rachete, în apropiere de Odesa. A fost distrusă o parte dintr-o clădire de apartamente când oamenii dormeau, iar pereţii şi ferestrele unui bloc de apartamente vecin, cu 14 etaje, au fost, de asemenea, avariate de explozie. Taberele de vacanţă din apropiere au fost, de asemenea, afectate.

Război în Ucraina, faza din bucătărie. UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat. Reţetă borş ucrainean
Kremlinul a negat că ar fi vizat civili: „Aş dori să vă reamintesc cuvintele preşedintelui că forţele armate ruse nu lucrează cu ţinte civile”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Atacurile au survenit în contextul în care NATO a promis sprijinul său neclintit Ucrainei, la încheierea summitului de la Madrid, conform AFP.