Zelenski anunţă că Ucraina primeşte obuze în valoare de 2 miliarde de euro şi rachete Himars

Statele Unite au furnizat Ucrainei până acum armament în valoare de peste 30 de miliarde de dolari pentru a se apăra de Rusia.

20 mart. 2023, 23:48
Zelenski anunţă că Ucraina primeşte obuze în valoare de 2 miliarde de euro şi rachete Himars

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a anunţat luni seara compatrioţii că partenerii europeni au convenit asupra unui plan comun de livrare de muniţie pentru artileria ucraineană, în valoare de 2 miliarde de euro, în timp ce Statele Unite au decis un nou ajutor militar, în valoare de 350 de milioane de dolari, incluzând rachete pentru sistemele HIMARS.

Medvedev, dupa decizia CPI in privinta lui Putin: Toţi oamenii sunt „sub Dumnezeu și sub raza de acțiune a rachetelor

„Astăzi, avem mai multe decizii importante, în primul rând de apărare. Partenerii noştri europeni au convenit asupra unui plan comun de accelerare a livrării de obuze pentru artileria noastră. Această decizie este în valoare de 2 miliarde de euro. Ea prevede atât livrarea imediată, cât şi producţia de muniţie”, şi-a început Volodimir Zelenski mesajul video de luni seară, în care a prezentat bilanţul zilei.

„Acesta este un pas strategic. Ne dă încredere în unitatea noastră, în victoria noastră asupra statului terorist”, a subliniat preşedintele Ucrainei, exprimându-şi recunoştinţa faţă de partenerii europeni.

Război în Ucraina. Vladimir Putin anunţă că analizează planul de pace cu omologul său chinez Xi Jinping

„Tot astăzi a fost anunţat un nou pachet de apărare din partea Statelor Unite. Acesta este în valoare de 350 de milioane de dolari. Include rachete pentru HIMARS, artilerie şi alte muniţii – tot ceea ce este cu adevărat necesar pentru a ne sprijini soldaţii. Îi mulţumesc preşedintelui Biden, Congresului şi tuturor americanilor!”, a spus Zelenski.

Ţările Uniunii Europene au convenit luni asupra unui plan de 2 miliarde de euro pentru a trimite 1 milion de proiectile de artilerie în Ucraina până anul anului viitor, prin intermediul propriilor stocuri şi, prin asociere, pentru a cumpăra mai multă muniţie. Planul aprobat de miniştri s-a bazat pe o propunere a şefului politicii externe a UE, Josep Borell, de a cheltui 1 miliard de euro pe obuze din propriile stocuri, pentru a trimite în curând mai multe provizii la Kiev, şi încă 1 miliard de euro pentru achiziţii comune. Achiziţiile comune vor fi limitate la companii din UE şi din Norvegia, care are legături economice strânse cu blocul comunitar. Noul efort comun de achiziţie va fi condus de Agenţia Europeană de Apărare a UE, care a declarat că abordarea comună este „cea mai bună opţiune pentru a obţine o reducere a costurilor”.

 

Liderii ucraineni şi occidentali au avertizat în ultimele săptămâni că Kievul consumă obuzele mai repede decât le pot furniza aliaţii săi, ceea ce a dus la un nou impuls pentru a trimite provizii şi pentru a găsi modalităţi de a accelera producţia.

În ceea ce  priveşte noul ajutor al Statelor Unite, în valoare de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina, acesta a fost anunţat luni de secretarul de stat american Antony Blinken. „Acest pachet de asistenţă militară include mai multă muniţie pentru sistemele HIMARS şi obuziere furnizate de SUA, pe care Ucraina le foloseşte pentru a se apăra, precum şi muniţie pentru vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley, rachete HARM, arme antitanc, bărci şi alte echipamente”, a detaliat Blinken într-un comunicat.

Statele Unite au furnizat Ucrainei până acum armament în valoare de peste 30 de miliarde de dolari pentru a se apăra de Rusia.

Kievul încearcă să adune suficiente arme de la susţinătorii săi occidentali pentru a organiza o contraofensivă şi a încerca să recupereze teritoriul capturat de ruşi anul trecut.

Zelenski şi-a mai anunţat compatrioţii, luni seară, că a discutat şi cu prim-ministrul olandez Mark Rutte, despre „probleme de apărare, măsuri foarte practice care vor contribui la punerea în aplicare a formulei de pace” ucrainene. Această formulă are în centru obţinerea retragerii trupelor ruse din toate teritoriile ocupate. „L-am informat cu privire la situaţia de pe linia frontului, la principalele noastre nevoi şi capacităţi”, a precizat Volodimir Zelenski. „Îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru înţelegerea deplină a situaţiei şi pentru credinţa sa de neclintit că puterea valorilor europene este mai puternică decât ura Rusiei faţă de libertatea europeană”, a menţionat liderul ucrainean.

Volodimir Zelenski a mai anunţat că a vorbit luni şi cu şeful guvernului din Austria, cancelarul Karl Nehammer, despre chestiuni umanitare şi politice din cadrul cooperării bilaterale. „Am discutat, de asemenea, despre oportunităţile noastre comune de a restabili justiţia încălcată de agresiunea rusă. Am mulţumit Austriei pentru că s-a alăturat grupului care pregăteşte înfiinţarea unui tribunal special privind agresiunea Rusiei împotriva ţării noastre”, a punctat preşedintele Ucrainei.

„Cercul de parteneri care sunt gata să colaboreze pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea sa se extinde inevitabil. Acest lucru face ca perspectiva pedepsei să fie din ce în ce mai realistă”, a spus Zelenski, menţionând că şi Irlanda se numără printre aceşti parteneri şi i-a mulţumit premierului irlandez cu care, de asemenea, a avut luni o convorbire telefonică.

„Nu este suficient să îi aducem în faţa justiţiei pe cei responsabili de crimele cauzate de agresiune. Este, de asemenea, necesar să pedepsim, într-un mod absolut corect şi legal, crima iniţială care a dat naştere tuturor celorlalte crime din acest război. Aceasta este ceea ce va oferi tribunalul special. Cu fiecare zi ne apropiem de crearea sa”, a subliniat Zelenski.

Pe de altă parte, Irlanda şi Austria ar putea oferi tratament şi reabilitare pentru soldaţii ucraineni răniţi pe front, a menţionat Zelenski, precizând că a discutat despre acest subiect cu premierii celor două ţări.

În final, aşa cum face în fiecare seară, preşedintele Ucrainei a nominalizat câteva unităţi ale forţelor armate ucrainene care luptă pe front, i-a lăudat pe soldaţi şi le-a mulţumit pentru rezultatele pe care le-au avut.

ISW: OFENSIVA RUSĂ DE PRIMĂVARĂ SE APROPIE DE PUNCTUL CULMINANT

Declaraţiile făcute de oficialii militari ucraineni cu privire la ritmul şi perspectivele actualelor operaţiuni ofensive ruseşti pot sugera că ofensiva generală de primăvară a Rusiei s-ar putea apropia de punctul culminant, a apreciat, luni, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în ultima sa analiză despre situaţia de pe front.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forţe din estul Ucrainei, colonelul Serhi Cerevati, a declarat că Rusia nu a reuşit să adune suficiente forţe pentru ofensiva majoră anticipată în Donbas. El a menţionat că actualele acţiuni ofensive ruseşti nu pot fi numite o „operaţiune strategică majoră”, ceea ce susţine evaluarea ISW conform căreia şi ofensiva Grupului Wagner în apropiere de Bahmut se apropie probabil de punctul culminant.

Forţele ruseşti se luptă, de asemenea, pentru a asigura câştiguri semnificative din punct de vedere operaţional în alte părţi de-a lungul liniei frontului, în special în zonele Avdiivka – oraşul Doneţk şi Vuhledar. Oficialii militari ucraineni continuă să indice că pierderile masive ale Rusiei în zona Vuhledar diminuează grav capacitatea ofensivă a Moscovei în regiunea Doneţk.

Ofensivele ruseşti în curs de desfăşurare de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, în jurul Bahmutului şi de-a lungul liniilor de front Avdiivka-Doneţk şi Vuhledar nu au reuşit să obţină mai mult decât nişte câştiguri tactice punctuale de la începutul acestui an.

Rusia şi-a mobilizat cei aproximativ 300.000 de soldaţi chemaţi în armată începând din septembrie 2022 cu intenţia unei ofensive de primăvară. Dacă 300.000 de soldaţi ruşi nu au fost în măsură să ofere Rusiei un avantaj ofensiv decisiv în Ucraina, este foarte puţin probabil ca angajarea de forţe suplimentare în viitoarele valuri de mobilizare să producă un rezultat dramatic diferit în acest an. Prin urmare, Ucraina este bine poziţionată pentru a recâştiga iniţiativa şi pentru a lansa contraofensive în sectoarele critice ale actualei linii de front, este concluzia ISW.