Zelenski anunţă victorii după victorii în contraofensivă: „Nu avem poziţii pierdute. Doar unele eliberate. Ei au doar pierderi”

Şapte răniţi, inclusiv un copil, în bombardamente ucrainene în Belgorod, acuză guvernatorul Viaceslav Gladkov. Două sate bombardate în regiunea rusă Kursk şi atac cu drone vizând Crimeea, se dau lupte grele pe mai multe fronturi.

20 iun. 2023, 06:00
Zelenski anunţă victorii după victorii în contraofensivă: „Nu avem poziţii pierdute. Doar unele eliberate. Ei au doar pierderi”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Ucraina nu a pierdut poziţii pe front, având doar unele eliberate, în timp ce ruşii ”au doar pierderi”. ”Statul malefic nu are aşa fortificaţii sau rezerve încât să oprească Ucraina. Pentru că noi suntem pe propriul nostru pământ şi asta ne dă cea mai mare putere”, a subliniat el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că a primit raportări de pe câmpul de luptă. ”În unele zone războinicii noştri înaintează, în alte zone îşi apără poziţiile şi rezistă asalturilor şi atacurilor intensificate ale ocupanţilor. Nu avem poziţii pierdute. Doar unele eliberate. Ei au doar pierderi. În general, este o situaţie de presiune, presiunea noastră, ceea ce ne permite să deschidem calea pentru drapelul nostru. Culorile albastru şi galben se vor afla în tot sudul şi estul nostru. Şi statul malefic nu are aşa fortificaţii sau rezerve încât să oprească Ucraina. Pentru că noi suntem pe propriul nostru pământ şi asta ne dă cea mai mare putere”, a subliniat preşedintele ucrainean, mulţumindu-le din nou luptătorilor.

Contraofensiva Ucrainei. Oficiali britanici spun că ambele tabere suferă pierderi importante
El a menţionat că i-a arătat premierului britanic Rishi Sunak, cu care a avut o convorbire, nevoile actuale ale apărării, spunând că rachetele cu rază lungă Storm Shadow britanice sunt foarte utile şi precise pe front.

Zelenski a adăugat că au discutat despre pregătirile pentru Summitul NATO de la Vilnius şi că Marea Britanie a luat o decizie politică semnificativă privind sanţiunile împotriva Rusiei, aceea de a le menţine până când statul agresor compensează toate daunele provocate ucrainenilor şi ţării.

El a afirmat că discuţiile au vizat şi conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, care va avea loc la Londra, şi de la care se aşteaptă să întărească eforturile internaţionale, inclusiv ale marilor companii, în sprijinul revenirii Ucrainei.

Zelenski a spus că a discutat despre conferinţă, cooperare financiară şi paşii spre UE cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. De asemenea, ei au discutat despre un al 11-lea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei.

Preşedintele ucrainean a menţionat că a discutat şi cu premierul Ţărilor de Jos Mark Rutte şi premierul Danemarcei Mette Frederiksen.

”Banca Mondială. Am vorbit cu preşedintele Băncii astăzi. Şi nu doar despre cooperare acum, dar şi despre transformarea post-război a Ucrainei. Despre decizii şi paşi, despre noua doctrină a unei noi Ucraina, o Ucraina victorioasă, paşi pe care îi vom pregăti şi îi vom implementa. Toţi împreună. Aşa cum acum depăşim această agresiune împreună”, a punctat Zelenski.

Şapte răniţi, inclusiv un copil, în bombardamente ucrainene în Belgorod, acuză guvernatorul Viaceslav Gladkov. Două sate bombardate în regiunea rusă Kursk şi atac cu drone vizând Crimeea

Şapte persoane – inclusiv un copil – au fost rănite luni în regiunea rusă Belgrorod, situată la frontiera cu Ucraina, în atacuri aeriene ucrainene, a acuzat guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, relatează AFP.

Atacurile au vizat mai multe imobile locuite, în districtul Valuisk, a precizat într-o postare pe Telegram Viaceslav Gladkov, care a postat o imagine cu un urs de pluş lângă o fereastră spartă într-una dintre clădirile atinse.

Citește și: Războiul din Ucraina. Armata ucraineană înaintează în teritoriile ocupate de ruși

”Districtul municipal Valuisk este sub focul forţelor ucrainene. Potrivit primelor informaţii, şapte persoane au fost rănite, inclusiv un copil, care a suferit o fractură de claviculă”, a anunţat el, precizând că răniţii au fost spitalizaţi.

Atacuri aeriene ucrainene au vizat luni şi două sate din regiunea Kursk, situată de asemenea la frontiera cu Ucraina, potrivit guvernatorului Roman Starovoit.

”Forţe ucrainene au lovit în această (luni) dimineaţa satele Tiotkino şi Popovo-Lejatşi”, fără să facă victime, a anunţat pe Telegram Roman Starovoit, care precizează că aceste atacuri au cauzat o întrerupere parţială a alimentării cu electricitate şi au avariat mai multe maşini.

 

Guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, a anunbţat luni că drone au fost lansate, în noaptea de duminică spre luni, asupra peninsulei ucrainene anexate de Rusia în 2014.

Bombardamentele şi atacurile cu drone s-au multiplicat în ultimele săptămâni în regiuni ruseşti situate la frontiera cu Ucraina.