Zelenski avertizează: „Dacă Ucraina cade, Putin va împărţi lumea”

Zelenski deplânge într-un interviu acordat WP că Ucraina a ”pierdut şase luni” şi avertizează că va trebui să ”dea înapoi” în faţa Rusiei. Președintele Ucrainei spune că Biden este ”prudent” de frica unui atac nuclear.

30 mart. 2024, 18:31
Zelenski avertizează: „Dacă Ucraina cade, Putin va împărţi lumea”

Preşedintele ucraineană Volodimir Zelenski deplânge faptul că ”am pierdut şase luni”, în contextul în care un vast program de ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 60 de miliarde de dolari, este blocat în Congresul american de mai multe luni, dă asigurări că, fără această susţinere, Ucraina va trebui să ”dea înapoi” în faţa Rusiei şi subliniază că, pentru a respinge forţele ruse, armata ucraineană are nevoie de ”armament suplimentar”, într-un interviu acordat cotidianului american The Washington Post (WP).

Luare de ostatici într-o cafenea din Olanda. Circa 150 de persoane au fost evacuate VIDEO
„Dacă nu există o susţinere americană, asta înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaje în războiul electronic, nu avem obuze de artilerie de 155 de milimetri. Asta înseamnă că vom da înapoi etapă cu etapă, pas cu pas”, avertizează preşedintele ucrainean în interviul acordat WP.

El cere rachete cu rază lungă de acţiune pentru a putea lovi ţinte în Crimeea, ocupată şi folosită de Rusia pentru a ataca Ucraina. Blocarea acestui ajutor a făcut Ucraina să piardă şase luni, consideră el.

„Nu mai putem pierde timp. Ucraina nu poate să fie o problemă politică între partide. Dacă Ucraina cade, Putin va împărţi lumea”, avertizează Zelenski.

Zelenski: Ucraina are nevoie de armament suplimentar

În aşteptarea supunerii la vot a acestui ajutor militar, militarii ucraineni sunt nevoiţi ”să rămână acolo unde sunt acum, în est” şi să încerce să găsească ”un mijloc de a nu da înapoi”. În pofida bombardamentelor ruseşti, Ucraina a reuşit ”să stabilizeze situaţia”, iar dacă acesta rămâne aşa, ar putea încerca să desfăşoare o nouă contraofensivă în acest an.

Însă, pentru a respinge forţele ruseşti, ea are nevoie de ”armament suplimentar”. ”Dacă nu luaţi măsuri de pregătire a unei noi contraofensive, Rusia o va face. Acesta este lucrul pe care l-am învăţat în acest război: dacă voi nu o faceţi, Rusia o va face”, dă asigurări Volodimir Zelenski.

Erdogan merge la Casa Albă pe 9 mai! Joe Biden îl va primi pe președintele Turciei. ”Sperăm că vizita va fi o oportunitate”
Statul român n-a alocat bani în 2024 pentru refugiații din Ucraina. Răspunsul IGSU referitor la deblocarea ajutorului financiar
Recomandări

Statul român n-a alocat bani în 2024 pentru refugiații din Ucraina. Răspunsul IGSU referitor la deblocarea ajutorului financiar

Ca represalii la bombardamente ruseşti, Ucraina a atacat mai multe instalaţii energetice ruseşti în ultimele săptămâni. Reacţia americană faţă de aceste acţiuni ”nu a fost pozitivă”, recunoaşte Volodimir Zelenski.

„Noi ne-am folosit dronele. Nimeni nu poate să ne spună că nu putem (…). Dacă nu există apărare aeriană care să ne protejeze sistemul energetic, iar ruşii îl atacă, întrebarea mea este: de ce nu putem să răspundem? Societatea lor trebuie să înveţe să trăiască fără benzină, fără motorină, fără electricitate. Este echitabil”, precizează acesta.

Biden se teme de un atac nuclear rus

Volodimir Zelenski consideră că Joe Biden este ”prudent” în furnizarea de armament, pentru că ”se teme de un atac nuclear rusesc”. Însă preşedintele ucrainean consideră că Vladimir Putin nu-şi va asuma riscul unui conflict nuclear, chiar dacă recunoaşte că este „nebun” şi că ”nimeni în lume nu vă poate spune 100% ceea ce va face”.

”Putin este rus, dar nu e inteligent. Atunci când te baţi cu o perosană inteligentă este o luptă cu reguli. Dar când te baţi cu o persoană rusă este întotdeauna periculos”, declară el.

Volodimir Zelenski mai spune că Vladimir Putin trebuia să fie „arestat” încă de când a ocupat Crimeea, în 2014. „Europa voia să aibă securitate la frontieră şi un comerţ cu Rusia. Asta a deschis calea unui război cu Ucraina (…). El a cucerit Crimeea şi nu a existat nicio reacţie. Nimeni nu l-a respins. Nimeni nu l-a arestat”.