Erdogan merge la Casa Albă pe 9 mai! Joe Biden îl va primi pe președintele Turciei. ”Sperăm că vizita va fi o oportunitate”

Joe Biden îl va primi pe Recep Tayyip Erdogan la Casa Albă pe 9 mai, în prima vizită oficială a liderului turc la Washington de când Donald Trump nu mai este președinte al SUA.

29 mart. 2024, 22:41
Erdogan merge la Casa Albă pe 9 mai! Joe Biden îl va primi pe președintele Turciei. ”Sperăm că vizita va fi o oportunitate”

Președintele american Joe Biden îl va primi pe Recep Tayyip Erdogan la Casa Albă pe 9 mai, în prima vizită oficială a liderului turc la Washington de când Donald Trump nu mai este președinte al SUA.

Citește și Joe Biden, atac fără precedent la adresa lui Vladimir Putin! „Ticălosul ăla nebun. Trebuie să ne facem mereu griji cu privire la războiul nuclear”

Legăturile dintre aceste state membre ale NATO, tensionate de multă vreme din cauza divergențelor privind o serie de probleme, s-au domolit, după ce Ankara a ratificat în ianuarie aderarea Suediei la alianța militară, după o amânare de 20 de luni care a provocat frustrări la Washington.

Chiar și așa, tensiunile sunt încă în picioare, inclusiv în ceea ce privește nordul Siriei, acolo unde forțele americane sunt aliate cu militanții kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști și împotriva cărora a desfășurat operațiuni militare transfrontaliere.

Washingtonul a pus presiune pe Ankara să facă mai mult pentru a se asigura că sancțiunile americane împotriva Rusiei nu sunt eludate în Turcia, un stat riveran Mării Negre, alături de Rusia și Ucraina.

Un oficial american a declarat că Washingtonul vede întâlnirea ca pe o oportunitate pentru Erdogan de a conveni asupra unei interdicții totale a tranzitului bunurilor cu dublă utilizare prin Turcia.

SUA susțin că Rusia se folosește de aceste bunuri în efortul său de război din Ucraina.

Din 2020, de când Biden a fost ales președinte al SUA, acesta și Erdogan s-au întâlnit de mai multe ori în marja unor summituri internaționale sau au discutat la telefon.

Turcia a făcut presiuni pentru o întâlnire la Casa Albă, unde, în 2019, Erdogan l-a vizitat pe Trump.

Liderul turc, cunoscut pe pământul turc ca fiind „Sultanul”, s-a bucurat de legături personale bune cu fostul președinte american.

Unul dintre cei doi oficiali turci care au confirmat vizita planificată în luna mai a declarat că aceasta are loc în timpul „unei ferestre de oportunitate” pentru legăturile bilaterale.

„Sperăm că vizita va fi, de asemenea, o oportunitate de a aprofunda cooperarea în diverse domenii și de a consolida spiritul de alianță, inclusiv în ceea ce privește combaterea terorismului”, a declarat respectivul oficial, sub protecția anonimatului, conform Reuters.com.

Printre altele, Ankara se plânge de multă vreme de sprijinul SUA acordat miliției kurde siriene YPG, pe care o consideră o organizație teroristă legată de militanții kurzi care duc o insurgență de zeci de ani împotriva statului turc.

Dar Washingtonul spune că YPG sunt aliați cheie împotriva Statului Islamic în Siria.

În ciuda neînțelegerilor privind prezența militară americană în Siria și a sprijinului SUA pentru Israel în războiul cu Hamas, Washingtonul și Ankara au încheiat recent un acord îndelung amânat prin care Turcia va achiziționa avioane de luptă americane F-16.

”Sunt lucruri la care turcii închid ochii”

Administrația Biden încearcă să vadă dacă poate obține, în timpul vizitei lui Erdogan, un angajament din partea Ankarei pentru ca Turcia să impună o interdicție asupra bunurilor „cu dublă utilizare”, cum ar fi produse chimice și microcipuri, care sunt transportate către Rusia și către alte țări cunoscute ca puncte de intrare, a declarat oficialul american.

Washingtonul a plasat deja pe lista sa de sancțiuni mai multe persoane și companii turcești, inclusiv din domeniul transportului maritim, pentru încălcarea sancțiunilor aplicate Rusiei. Ankara susține Ucraina, dar se opune sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, cu care întreține de asemenea relații bune, dar spune că acestea nu vor fi eludate pe teritoriul turc.

„Agenția americană (din Turcia) rămâne neconvinsă de aplicarea sancțiunilor de către Ankara”, a declarat oficialul.

„Sunt lucruri la care (turcii) închid ochii… trebuie să meargă la companii în mod proactiv și să le spună să nu mai facă afaceri cu persoane care le vor aduce sancțiuni”, a mai spus oficialul american.

Citește și Erdogan, discurs fără precedent. Preşedintele Turciei susţine că Israelul este „stat terorist” şi că Netanyahu este „pe ducă”

Statele Unite și Turcia au înființat un grup de lucru pentru sancțiuni chiar înainte de întâlnirile din martie de la Washington dintre delegațiile celor două țări, în timpul cărora secretarul american de stat american Antony Blinken și ministrul turc de externe Hakan Fidan au discutat.