Zelenski cere populaţiei să plece din Doneţk. Kievul a emis o decizie guvernamentală privind evacuarea obligatorie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut populaţiei să evacueze regiunea Doneţk din estul ţării, ale cărei oraşe sunt ţinta unor bombardamente mortale, pentru a scăpa de "teroarea rusă".

31 iul. 2022, 07:52
Zelenski cere populaţiei să plece din Doneţk. Kievul a emis o decizie guvernamentală privind evacuarea obligatorie

Zelenski afirmă, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că sunt sute de mii de oameni, cu zeci de mii de copii, în zonele în care se duc cele mai aprige lupte.

Mulţi dintre oameni refuză să plece… Dar chiar trebuie să se facă acest lucru (…) Cu cât se va face mai repede, cu cât mai mulţi oameni părăsesc acum regiunea Doneţk, cu atât mai puţini oameni vor avea timp armata rusă să ucidă. Prin urmare, dacă aveţi ocazia, vă rog să vorbiţi cu cei care încă mai rămân în zonele de luptă din Donbas. Vă rugăm să-i convingeţi că este necesar să plece, mai ales dacă sunt familii cu copii. Dacă aveţi posibilitatea de a ajuta persoanele strămutate, faceţi-o”, a transmis prşedintele Zelenski.

Acesta a precizat că există o decizie guvernamentală privind evacuarea obligatorie din regiunea Doneţk.

”Totul este în curs de organizare. Sprijin total, asistenţă totală – atât logistică, cât şi plăţi. Avem nevoie doar de o decizie din partea oamenilor înşişi, care încă nu au luat-o pentru ei înşişi. Mergeţi, noi vă vom ajuta. Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viaţă este importantă pentru noi. Şi vom folosi toate oportunităţile disponibile pentru a salva cât mai multe vieţi şi pentru a limita cât mai mult posibil teroarea rusă”, a mai transmis preşedintele.

Citeşte şi Al doilea moldovean rănit în explozia de la vama Briansk a murit sâmbătă. Ucrainenii au atacat punctul de frontieră cu o dronă kamikaze

Anterior, vicepremierul – ministru pentru Reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, a transmis că autorităţile ucrainene depun eforturi pentru a se asigura că toţi cetăţenii evacuaţi din regiunea Doneţk primesc locuinţe şi protecţie socială.

„În regiunea Doneţk sunt 200.000-220.000 de ucraineni, inclusiv 52.000 de copii. Şi este responsabilitatea statului şi a fiecărui cetăţean adult să asigure protecţia vieţii lor”, a declarat Vereshchuk, citată de Reuters.

Citeşte şi Investigaţie CNN: Putin îşi finanţează războiul exportând tone de aur extras ilegal din Sudan. La ultimul transport aurul a fost ascuns printre fursecuri