Zelenski: „Dez-ocuparea centralei de la Zaporojie este o necesitate. Cine se face că nu vede, contribuie la teroarea rusă, în general”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia este ”centrul mondial al cinismului şi de aici poate veni orice ordin pentru orice rău pe care ei speră să îl deghizeze ca un dezastru”, referindu-se la situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie şi la ”actul terorist” al ruşilor de la Kahovka.

23 iun. 2023, 08:37
Zelenski: „Dez-ocuparea centralei de la Zaporojie este o necesitate. Cine se face că nu vede, contribuie la teroarea rusă, în general”

Zelenski a declarat, în mesajul transmis joi seară, că a avut loc o informare a ţărilor partenere despre situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie.

”Principiul nostru este simplu: lumea trebuie să ştie ce pregăteşte ocupantul. Toată lumea care ştie trebuie să acţioneze. Desigur, după actul de terorism al Rusiei de la centrala hidroelectrică de la Kahovka şi atacuri teroriste intenţionate asupra altor baraje şi facilităţi energetice, nimeni din lumea asta nu ar mai trebui să îşi facă iluzii cu privire la Rusia. Rusia este acum centrul mondial al cinismului şi de aici poate veni orice ordin pentru orice rău pe care ei speră să îl deghizeze ca un dezastru. Lumea are destulă putere să prevină orice incident radioactiv, ca să nu mai vorbim despre o catastrofă radioactivă. Fiecare înţelege că serviciile de spionaj din diferite ţări pot da semnale potrivite şi poate exercita presiuni. Acest lucru este necesar”, a afirmat el.

Preşedintele Ucranei a adăugat că va continua să îi informeze pe parteneri şi va oferi informaţii chiar şi acelor ţări care şi acum se pretind neutre, spunând: ”Evident, radiaţiile nu întreabă cine este neutru şi pot ajunge la oricine în lume. Prin urmare, oricine din lume poate ajuta acum şi este destul de clar ce este de făcut”.

”Dez-ocuparea completă a centralei nucleare de la Zaporojie este o necesitate. Şi oricine se face că nu vede ocuparea de către Rusia a unei astfel de facilităţi, minarea de către Rusia a teritoriului şi facilităţilor centralei nucleare contribuie de fapt nu doar la răul rusesc, ci şi la teroare în general. Şi astăzi i-am cerut ministrului Afacerilor Interne al Ucranei, Igor Klimenko, să ia toate măsurile necesare, să ducă toată munca de lămurire necesară cu oamenii noştri privind riscurile existente. Şi acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Citeşte şi: Mare scandal. Vitali Klitschko, primarul Kievului, atac la adresa lui Volodimir Zelenski. Presiuni pentru eliminarea politică a fostului boxer

El a menţionat că a discutat cu serviciile de spionaj, Serviciul de Securitate al ucrainei şi Ministerul Afacerilor Interne atât despre situaţia de la centrala de la Zaporojie, cât şi despre consecinţele atactului terorist al Rusiei de la centrala hidroelectrică de la Kahovka.

”Desigur, avem informaţii despre ce se întâmplă în partea ocupată a regiunii Herson. Pentru asta, chiar şi cuvântul «catastrofă» nu este de ajuns. Răul rusesc a format grupuri speciale acolo pentru a îndepărta şi, evident, a ascunde trupurile celor morţi. Nu este prima dată când Rusia face asta – încearcă să distrugă probele şi urmele crimelor sale din teritoriul ocupat. Ei au făcut asta la Mariupol şi în alte locuri. Dar acesta este un adevăr care nu poate fi ascuns”, a arătat el.

Zelenski a menţionat că a avut şi o şedinţă privind independenţa spirituală a Ucrainei, la care se lucrează.

”Evident, nu pot fi legături spirituale adevărate cu un stat terorist şi cu cei care justifică uciderea ucrainenilor şi muşamalizează răul. Fiecare zi şi fiecare noapte de teroare rusească dovedeşte acest lucru. Şi vom ajunge în punctul în care toate dependenţele de Rusia, pe care cineva, undeva, încearcă să le manipuleze, vor fi distruse”, a afirmat el.

Preşedintele ucrainean şi-a declarat recunoştinţa faţă de cei care, chiar şi în aceste circumstanţe, fac eforturi ca poporul să aibă propria putere culturală, referindu-se la deschiderea la Kiev a unui nou Book Arsenal.

Citeşte şi: România rămâne fără gaz rusesc. Când se închide ultima conductă