Zelenski, enervat de apelul lui Macron de a nu umili Rusia. „Pe noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat marţi apelurile preşedintelui francez Emmanuel Macron "de a nu umili" Rusia, afirmând că pe "noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid", relatează publicaţia online ucraineană Cenzor.net, citând un fragment dintr-un interviu acordat de Zelenski publicaţiei Financial Times (FT).

07 iun. 2022, 19:40
Zelenski, enervat de apelul lui Macron de a nu umili Rusia. „Pe noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid”

„Eu nu prea înţeleg ce înseamnă umilirea Rusiei? Despre ce vorbim? Despre faptul că de peste opt ani (din 2014), ei (ruşii) ne ucid oamenii? Emmanuel cunoaşte foarte bine” lucrurile, ţara sa fiind co-mediatoare, alături de Germania, a formatului de negocieri „Normandia”(Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) pentru reglementarea conflictului în Donbas”, a afirmat Zelenski.

El cunoaşte foarte bine conţinutul acordurilor de la Minsk, al tuturor înţelegerilor cu partea rusă în cadrul formatului ‘Normandia’; cum acestea nu erau puse în practică, cum erau constant subminate. Cum era permanent subminată aplicarea încetării focului în Donbas, precum şi schimbul de prizonieri. Despre ce fel de umilire vorbim?„, a întrebat preşedintele ucrainean.

Zelenski a afirmat că el nici măcar nu consideră că Ucraina este umilită. „Pe noi nimeni nu ne umileşte, pe noi ne ucid. De aceea ca răspuns nu intenţionăm să umilim pe nimeni, vom răspunde cu aceeaşi măsură„, a afirmat Volodimir Zelenski.

Citeşte şi Serghei Şoigu a dezvăluit câţi prizonieri a luat Rusia de la începutul războiului. „Numai în ultimele zile s-au predat 126 de militari ucraineni”

„Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele vor înceta să putem realiza o cale de ieşire din acest impas prin intermediul mijloacelor diplomatice. (…) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, a declarat Macron într-un interviu publicat sâmbătă de ziare regionale.

Şeful statului francez a mai declarat şi la începutul lunii mai că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără „a umili” Rusia, o afirmaţie care i-a atras o serie de critici.

Citeşte şi The New York Times: Armata ucraineană nu a învăţat încă să folosească noile arme trimise de SUA


loading...