Zelenski exclude orice negociere de pace cu Moscova. Ce trebuie să facă Rusia ca să ajungă la masa negocierilor

Volodimir Zelenski a exclus orice negociere de pace cu Moscova. Cele două state o ajungă la masa negocierilor doar în momentul în care Rusia o să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei.

18 aug. 2022, 22:56
Zelenski exclude orice negociere de pace cu Moscova. Ce trebuie să facă Rusia ca să ajungă la masa negocierilor

Volodimir Zelenski a exclus joi orice negociere de pace cu Moscova fără retragerea prealabilă a forțelor ruse de pe teritoriul țării sale.

”Oameni care ucid, violează, lovesc oraşele noastre civile cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot să dorească pacea. Ei ar trebui mai întâi să plece de pe teritoriul nostru, pe urmă vom vedea”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă, sbliniind faptul că ‘nu are încredere în Rusia’.

Citește și Război în Ucraina. Ruşii bombardează poziţiile de până la 800 de ori pe zi. Apelul lui Zelenski către ucraineni

Zelenski a susţinut la Liov, în vestul Ucrainei, o conferinţă de presă comună cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu secretarul general al ONU, António Guterres.

”Suntem pregătiţi să acţionăm ca facilitator sau mediator către obiectivul de resuscitare a negocierilor în parametrii care s-au conturat la Istanbul”, a afirmat Erdogan, potrivit declaraţiilor publicate de preşedinţia turcă.

”Ceea ce contează este să găsim calea cea mai scurtă şi mai justă spre masa negocierilor”, a mai spus preşedintele turc, adăugând că va discuta alte detalii cu omologul său rus Vladimir Putin.

„În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni”, a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobâl”, a afirmat Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de către echipa sa de comunicare.

Erdogan a mai precizat că chestiunea schimbului de prizonieri între Ucraina şi Rusia a fost şi ea discutată la începutul summitului tripartit.

„Vreau să precizez că este un subiect important pentru noi (…) Vom continua să avem discuţii pe această temă cu dl (Vladimir) Putin”, a afirmat Erdogan. Preşedintele turc a avut ultima întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe 5 august, la Soci, în Rusia.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că orice pagubă adusă centralei nucleare de la Zaporojie ar fi o „sinucidere”, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului.

„Trebuie să spunem lucrurile aşa cum sunt: orice pagubă potenţială la Zaporojie ar fi o sinucidere”, a declarat Guterres, făcând apel încă o dată la „demilitarizarea” centralei, ocupată de armata rusă.

Declarându-se „grav preocupat” de situaţia din cea mai mare centrală nucleară din Europa, el a făcut apel ca aceasta să nu fie utilizată „pentru indiferent care operaţiune militară”.

„Un acord este necesar de urgenţă pentru a restabili Zaporojie ca infrastructură pur civilă şi pentru a asigura securitatea regiunii”, a mai afirmat Guterres.

Volodimir Zelenski a spus că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie în cadrul discuţiilor de la Liov cu preşedintele turc şi secretarul general al ONU.

Președintele Ucrainei a mai spus  că Rusia trebuie să-şi retragă imediat forţele şi să înceteze bombardamentele din perimetrul centralei din sudul Ucrainei.

Citește și Legea marțială a fost prelungită în Ucraina. Bărbații au interzisă părăsirea țării lui Volodimir Zelenski