Zelenski s-ar putea întâlni cu Papa Francisc. Mesaj pentru ucraineni înainte de confraofensivă VIDEO

Întâlnirea dintre liderul ucrainean și Suveranul Pontif ar avea loc în momentul în care se anticipează că Ucraina plănuiește o contraofensivă puternică împotriva forțelor ruse invadatoare.

12 mai 2023, 12:11
Zelenski s-ar putea întâlni cu Papa Francisc. Mesaj pentru ucraineni înainte de confraofensivă VIDEO

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, este așteptat să se întâlnească sâmbătă, 13 mai, cu Papa Francisc la Vatican, spun surse diplomatice citate de Sky News.

Călătoria, care ar fi deja planificată, nu a fost încă anunțată oficial. Ea va avea loc la doar două săptămâni după ce Papa a declarat că Vaticanul a fost implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Întâlnirea dintre liderul ucrainean și Suveranul Pontif ar avea loc în momentul în care se anticipează că Ucraina plănuiește o contraofensivă puternică împotriva forțelor ruse invadatoare.

Lupte crâncene în Bahmut: brigăzile forţele armate ucrainene iau cu asalt poziţiile inamice. Rusia a lansat 28 de atacuri aeriene asupra teritoriilor ucrainene

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă că a aprobat ”un plan strategic exhaustiv” pentru reformarea sistemului de aplicare a legii, arătând că trebuie asigurat un sistem de garantare a justiţiei şi legii şi ordinii care să corespundă şi scopului privind accederea rapidă a Ucrainei în Uniunii Europene. ”Fiecare element al sistemului de stat – agenţiile de aplicare a legii, în primul rând – trebuie să lucreze în aşa fel încât oamenii să se simtă cu adevărat în siguranţă, ca oamenii să simtă cu adevărat justiţia, că ea este garantată la nivelul instituţiilor de munca de zi cu zi a celor după care oamenii judecă statul. Încrederea în interiorul statului şi încrederea în stat sunt construite pe încrederea în cei care acţionează în numele statului. Sistemul de aplicare a legii şi cel al procuraturii sunt elemente-cheie”, subliniază el.

Zelenski şi-a început mesajul de joi seară mulţumind luptătorilor şi unităţilor care s-au făcut remarcate în apărarea Ucrainei în această săptămână, vorbind despre cele din Khortytsia, Tavria, Odesa şi unităţi ale Gărzii Naţionale care participă la apărarea din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Zelenski amână contraofensiva, deşi a primit rachete de croazieră Storm Shadow: „Ucraina are nevoie de mai mult timp”
El a adăugat că a semnat un decret pentru acordarea de noi distincţii unor luptători. ”Fiecare dintre aceste titluri, fiecare dintre aceste unităţi este o onoare, o mândrie a Ucrainei, un eroism al poporului nostru. Eroismul care face Ucraina liberă pentru totdeauna. Rezistând acum, eliberând acum pământul nostru, oferind acum victorii Ucrainei, fiecare dintre cei care luptă pentru Ucraina oferă libertate tuturor noilor generaţii ale poporului nostru. Niciodată nu va mai domni vreun drapel străin pe pământul nostru şi niciodată poporul nostru nu va mai fi subjugat. Rezistenţa în luptă de acum, puterea în acţiunile noastre, curajul şi precizia războinicilor noştri în fiecare zi şi în fiecare noapte reprezintă independenţa Ucrainei care va fi permanentă. Independenţă pe care o întărim şi vom continua să o facem”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a menţionat că în curând va putea anunţa veşti importante legate de apărarea Ucrainei, dar şi că a avut o întâlnire cu un consilier pe politică externă al preşedintelui Braziliei, discutând despre posibilitatea organizării unui summit în format Ucraina – America Latină.

”Astăzi, am aprobat un plan strategic exhaustiv pentru reformarea sistemului nostru de aplicare a legii – toate agenţiile de aplicare a legii şi procuratura. Este un document detaliat, proiectat până în 2027. Ca să mă exprim simplu, trebuie să asigurăm un sistem de garantare a justiţiei şi legii şi ordinii pentru ţara noastră care să corespundă şi scopului nostru privind accederea rapidă a Ucrainei în UE – adăugăm disponibilitatea noastră de a atinge acest scop şi, nu mai puţin important, garantăm bazele unui nou contract social care sunt în mod evident conturate acum, în apărarea statului nostru. Fiecare element al sistemului de stat – agenţiile de aplicare a legii, în primul rând – trebuie să lucreze în aşa fel încât oamenii să se simtă cu adevărat în siguranţă, ca oamenii să simtă cu adevărat justiţia, că ea este garantată la nivelul instituţiilor de munca de zi cu zi a celor după care oamenii judecă statul. Încrederea în interiorul statului şi încrederea în stat sunt construite pe încrederea în cei care acţionează în numele statului. Sistemul de aplicare a legii şi cel al procuraturii sunt elemente-cheie. Desigur, alături de toţi ceilalţi care lucrează în aparatul de stat”, a subliniat Zelenski.

El a adăugat că Ucraina a devenit ”un loc al puterii” pentru Europa şi lumea liberă. ”Trebuie să asigurăm siguranţă la maximum, libertate la maximum şi respect la maximum pentru lege şi pentru oameni în Ucraina. Şi acesta este răspunsul la întrebarea ce fel de Ucraină construim după război. Un stat care îşi respectă poporul şi este respectat în lume. Un stat al cărui exemplu de viaţă este respectat de toată lumea. Drumul spre acest lucru începe acum. Începe cu acţiunile şi deciziile personale ale fiecărei persoane care luptă şi munceşte pentru Ucraina şi pentru ucraineni”, a conchis Zelenski.