Zelenski strânge fonduri pentru a se forma o flotă de drone navale. Decizia luată înaintea iernii VIDEO

Zelenski anunţă înfiinţarea unor «Puncte de neînvins» în toată ţara, unde oamenii pot primi apă, căldură, electricitate, în cazul unor noi atacuri masive ale ruşilor: Sunt sigur: ajutându-ne unii pe alţii, vom putea trece de această iarnă împreună.

23 nov. 2022, 06:28
Zelenski strânge fonduri pentru a se forma o flotă de drone navale. Decizia luată înaintea iernii VIDEO

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat înfiinţarea a peste 4.000 de «Puncte de neînvins» în toată ţara, unde, în cazul unor pene de curent pe termen lung cauzate de eventuale noi atacuri ruseşti, oamenii vor putea beneficia de apă, încălzire, electricitate, comunicaţii şi internet. ”Sunt sigur: ajutându-ne unii pe alţii, vom putea trece de această iarnă împreună”, a afirmat el. Zelenski a menţionat că se strâng fonduri pentru a se forma o flotă de drone navale. ”Pas cu pas, vom duce armata rusă la noi înfrângeri”, a susţinut el.

Zelenski a anunţat, în mesajul video transmis marţi seară, noi ajutoare financiare, între care o nouă tranşă a ajutorului macro-economic de la Uniunea Europeană în valoare de 2,5 miliarde de euro, spunând că se aşteaptă aprobarea programului şi pentru anul viitor, în valoare de 18 miliarde de euro.

Volodimir Zelenski: „Avem o oportunitate istorică de a apăra liberatea ucraineană odată pentru totdeauna”
De asemenea, el a menţionat că SUA va oferi în curând fonduri de 4,5 miliarde dolari pentru a sprijini bugetul Ucrainei.

”Sunt recunoscător partenerilor pentru aceşti paşi importanţi de solidaritate. Datorită unor astfel de decizii ale prietenilor noştri, menţinem stabilitatea socială şi, în pofida tuturor atacurilor ruseşti, ne îndepliim obligaţiile sociale. Şi acestea sunt obligaţii faţă de milioane de oameni”, a precizat Zelenski.

Citiți și: Un cutremur cu magnitudinea 5,6 a zdruncinat clădirile din capitală VIDEO

El a adăugat că, de la începutul războiului, s-au făcut plăţi constante pentru aproape 11 milioane de pensionari ucraineni, au fost indexate pensiile, aşa cum prevede legea, iar şase milioane de cetăţeni beneficiază de o formă sau alta de ajutor social.

”Doar în această lună, plăţile sociale s-au ridicat la aproape 14 miliarde de hrivnia. Aceasta este asistenţa pentru cei cu mulţi copii, cei săraci, mame singure şi persoane cu dizabilităţi. De asemenea, peste două milioane de persoane strămutate în interiorul ţării primesc asistenţă din partea statului. Plus salariile pentru angajaţii din sectorul bugetar. Facem totul pentru a asigura plăţile pentru toţi apărătorii noştri”, a explicat preşedintele ucrainean.

În ceea ce priveşte energia, Zelenski a arătat că muncitorii continuă să lucreze în mai multe regiuni pentru a restabili reţeaua.

”De asemenea, pregătim şi răspunsuri pentru posibile noi atacuri teroriste împotriva sistemului nostru energetic. În această seară, sunt folosite doar programări ale unor întreruperi ale alimentării pentru stabilizare în 16 regiuni şi în Kiev”, a continuat el.

Preşedintele Ucrainei a menţionat însă că, în cazul unor creşteri ale consumului, pot să apară şi întreruperi de urgenţă.

”Iniţiem şi noul proiect «Puncte de neînvins» pentru a-i sprijini pe oamenii din ţară. Astăzi, peste 4.000 de astfel de puncte au fost deja pregătite. Altele sunt în faza de planificare. Dacă au loc atacuri masive ale ruşilor din nou şi dacă se ştie că alimentarea cu electricitate nu poate fi restabilită în câteva ore, vor fi activate aceste «Puncte de neînvins» – acolo vor exista toate serviciile de bază, inclusiv electricitate, comunicaţii mobile şi internet, încălzire, apă şi o trusă de prim-ajutor. Complet gratis şi non-stop”, a precizat Zelenski.

El a explicat că astfel de puncte vor fi la sediul tuturor administraţiilor regionale şi districtuale, dar şi în  şcoli, clădiri ale Serviciilor de Urgenţă.

Totodată, a fost creat un site speciale, nezlamnist.gov.ua, unde este deja disponibilă o hartă a acestor puncte din ţară, care este mereu actualizată. De asemenea, pe site şi la «Punctele de neînvins» oamenii pot afla unde se află cea mai apropiată benzinărie, bancă, farmacie sau magazin care funcţionează. Autorităţile locale au sarcina de a informa oamenii despre existenţa acestor puncte unde ei pot primi ajutor în cazul unui pene de curent pe termen lung.

”Toţi trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu, având în vedere ce fel de terorişti luptă împotriva poporului nostru şi ce încearcă ei să facă”, a subliniat Zelenski. El a mulţumit antreprenorilor care participă la înfiinţarea acestor puncte, spunând că pe site se găsesc informaţii pentru cei care vor să contribuie.

”Sunt sigur: ajutându-ne unii pe alţii, vom putea trece de această iarnă împreună”, a adăugat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a arătat că situaţia de pe front nu s-a schimbat: în Doneţk sunt atacuri dure şi bombardamente constante, în Lugansk se dau lupte, dar poziţiile ucrainenilor se întăresc puţin câte puţin şi aceştia avansează încet, în regiunea Herson şi alte zone din sud – se încearcă reducerea potenţialului de luptă al ocupanţilor şi distrugerea capacităţii lor de a bombarda oraşe.

”Pas cu pas, vom duce armata rusă la noi înfrângeri şi niciun bombardament în Herson sau orice alt oraş al nostru nu îi va ajuta pe ocupanţi. Pe mare…. pe platforma noastră United24 strângem fonduri opentru drone navale. Uinitatea, ca întotdeauna, dă rezultate mari. Oameni de rând. Peste 50 de companii ucrainene. Companii internaţionale. Plus prietenii noştri lituanieni. Plus comunitatea IT. În total, oameni din 93 de ţpri s-au alăturat acestei iniţiative. Alcătuim, treptat, flota ucraineană de drone navale”, a mai spus Zelenski.

Zelenski le cere primarilor din Franţa să ajute Ucraina să împiedice Rusia să se folosească de frigul din această iarnă ”ca de o armă de distrugere în masă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marţi primarilor din Franţa să furnizeze Ucranei ajutoare pentru a împiedica Rusia să se folosească de frigul din această iarnă ”ca de o armă de distrugere în masă”, într-un mesaj difuzat la Congresul Asociaţiei Primarilor din Franţa (AMF), la Paris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email

”Kremlinul vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă”, acuză şeful statului ucrainean într-o înregistrare video subtitrată, difuzată în cursul unui omagiu adus Ucrainei, organizat de AMF la acest Congres, la care participă o delegaţe de aleşi ucraineni.

”Pentru a supravieţui acestei ierni şi a nu permite Rusiei să transforme frigul în instrument al terorii şi supunerii, avem nevoie de multe lucruri”, afirmă Zelenski.

El enumeră ”generatoare de diverse capacităţi”, ”ajutor de deminare (şi) material pentru pomperi, salvatori şi medici”.

”Vă cer să fiţi concreţi în ajutor şi să ne susţineţi oraşele şi comunităţile împotriva terorismului”, a subliniat el.

 

Preşedintele AMF David Lisnard, ca a efectuat o vizită în Ucraina în săptămânile de imediat după invazia rusă, a invitat mai mulţi aleşi ucraineni la Congresul Asociaţiei, pentru ca această să-şi exprime ”admiraţia, solidaritatea şi susţinerea”.

”Primarii din Franţa au fost la întâlnire în primul kilometru de ajutor umanitar către Ucraina şi în ultimul kilometru, cel al primirii umane” a refugiaţilor, a subliniat el, vizibil emoţionat.

Primarul Liovului, Andrei Sadovî, care face parte din delegaţia ucraineană prezentă la Congres, i-a adus un omagiu lui Lisnard, ”unul dintre primii politicieni străini care a venit fizic în Ucraina” şi care a ”pecetluit astfel o prietenie nemuritoare între cetăţenii francezi şi ucraineni”.