Zelenski: Ucraina este pregătită să negocieze cu viitorul preşedinte rus

Publicaţia americană Washington Post a scris la sfârşitul săptămânii trecute că administraţia Biden încurajează conducerea Ucrainei să dea semnale de deschidere faţă de negocieri cu Moscova. 

08 nov. 2022, 06:13
Zelenski: Ucraina este pregătită să negocieze cu viitorul preşedinte rus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că este vital ca Rusia să fie obligată să participe la discuţii de pace „autentice” şi a calificat această ţară ca fiind o forţă destabilizatoare într-o serie de probleme, inclusiv schimbările climatice, informează Reuters.

În discursul său video de luni seara, preşedintele Zelenski a condamnat „influenţa destabilizatoare a Rusiei” în timp ce lumea se confruntă cu război, crize energetice şi alimentare şi distrugerea relaţiilor internaţionale obişnuite.

Agenda climatică, a opinat preşedintele ucrainean,”suferă cu adevărat” şi nu poate fi „pusă în aşteptare”.”Aşadar, oricine este serios în ceea ce priveşte agenda climatică trebuie să fie serios şi în ceea ce priveşte necesitatea de a opri imediat agresiunea rusă, de a restabili integritatea noastră teritorială şi de a forţa Rusia (să vină) la negocieri de pace autentice”, a declarat liderul de la Kiev.

Ucraina ameninţă că va lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. SUA montează radare performante la graniţa României cu Ucraina
Un consilier al preşedintelui Zelenski declarase anterior că Ucraina este pregătită pentru discuţii cu un lider rus, dar nu cu preşedintele Vladimir Putin.

Publicaţia americană Washington Post a scris la sfârşitul săptămânii trecute că administraţia Biden încurajează conducerea Ucrainei să dea semnale de deschidere faţă de negocieri cu Moscova.

CNN: Oficiali americani îndeamnă Ucraina să semnaleze că este încă deschisă la discuţii diplomatice cu Rusia

Oficiali americani de rang înalt au îndemnat în ultimele săptămâni Ucraina să semnaleze că este în continuare deschisă la discuţii diplomatice cu Rusia, pe fondul îngrijorărilor că sprijinul public pentru efortul de război al ţării ar putea scădea în condiţiile în care nu se întrevede un final al conflictului şi niciuna dintre părţi nu este dispusă să înceapă discuţii de pace, au declarat pentru CNN surse apropiate discuţiei.

Discuţiile nu au ca scop încurajarea ucrainenilor să negocieze acum – mai degrabă, SUA vor ca Kievul să transmită mai clar că doreşte să găsească o soluţie la conflict şi că Ucraina are avantajul moral, au declarat sursele.

Oficiali, inclusiv consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, au început să facă presiuni mai urgente asupra ucrainenilor pentru a-şi schimba retorica după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a semnat un decret la începutul lunii octombrie prin care a exclus orice negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin. Decretul respectiv a venit ca răspuns la anexarea autoproclamată de Rusia a teritoriilor din estul Ucrainei, în urma unor referendumuri false organizate acolo.

Consilierul lui Volodimir Zelenski spune că Kievul este dispus să negocieze cu Moscova, dar nu cu Putin
„Suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei”, a declarat Zelensky luna trecută.

Sullivan a discutat problema direct cu Zelensky în timpul unei călătorii la Kiev săptămâna trecută, au declarat sursele. El a exprimat opinia SUA că excluderea categorică a oricăror discuţii cu Putin face jocul liderului rus, alimentând povestea Kremlinului că ucrainenii refuză să discute.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este „deschisă” la negocieri cu Ucraina, dar „în acest moment nu vedem o astfel de oportunitate, pentru că Kievul a transformat în lege [decizia lor] de a nu continua nicio negociere”.

Washington Post a relatat pentru prima dată că SUA îndeamnă Ucraina să pară deschisă la negocieri.

Sfatul adresat ucrainenilor vine, de asemenea, în ajunul a ceea ce ar putea fi o iarnă grea pentru Europa, care s-a confruntat deja cu o creştere a costurilor energetice legate de invazia Rusiei, iar avertismentele au avertizat cu privire la potenţiale pene de curent şi raţionalizări de gaz care decurg din criza de energie.