Zgonea: Am vorbit cu Cazanciuc, nu ştia de niciun flagrant în cazul deputatului Coman. A fost prins joi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, joi, că a vorbit cu ministrul Justiţiei, care nu ştia nimic de vreun flagrant în cazul deputatului Gheorghe Coman, potrivit Mediafax. El a menţionat că la Camera Deputaţilor nu s-a primit nicio cerere legată de acest parlamentar.

19 dec. 2013, 14:40
Zgonea: Am vorbit cu Cazanciuc, nu ştia de niciun flagrant în cazul deputatului Coman. A fost prins joi

Zgonea a mai spus că termenele prevăzute de Constituţie trebuie respectate, pentru a nu putea fi invocate de către avocaţii apărării.

Deputatul PC Gheorghe Coman, urmărit penal pentru fapte de corupţie, a fost prins, joi după-amiază, în judeţul Prahova, şi va fi dus pentru a fi audiat la DNA Ploieşti, au declarat surse judiciare.
Potrivit surselor citate, el a fost prins în trafic pe DN1 B, între Buzău şi Ploieşti.

Aceleaşi surse spun că procurorii DNA Ploieşti nu îl vor reţine pe Coman, însă vor declanşa procedura de solicitare către Camera Deputaţilor a încuviinţării arestării preventive.

Conform surselor citate, flagrantul în cazul lui Coman a reuşit în întregime, iar infracţiunea de corupţie de care este acuzat acesta a fost surprinsă integral audio şi video şi în prezenţa unor martori.
În acest context, procesul verbal de prindere în flagrant a fost legal constituit, astfel că DNA poate cere arestarea deputatului.

Gheorghe Coman este urmărit penal pentru fapte de corupţie, după ce a fost prins când primea 3.140 de lei pentru a menţine în funcţie un şef din Direcţia Sanitar Veterinară Buzău, parlamentarul fugind cu maşina în urma flagrantului organizat de procurorii DNA.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie s-a mutat la PC. El a fost ales preşedinte PC Buzău săptămână trecută.

Potrivit Constituţiei, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

VEZI SI:

CORUPŢIE LA NIVEL ÎNALT. Un deputat prins în flagrant când LUA MITĂ a FUGIT de la locul faptei