Zgonea: Cred că e în interesul Parlamentului să treacă în faza a doua de maturitate, să redefinim comisiile

11 11. 2013, 18:26

„În ultimii 23 de ani, ministerele şi-au schimbat toate denumirea şi noi am rămas pe aceeaşi tipologie cu comisiile permanente. Cred că este în interesul Parlamentului să treacă în faza a doua de maturitate, în care să redefinim şi comisiile, şi atribuţiile şi acesta este un prim pas. Dacă ne uităm în trecut, sunt vreo 20 de cereri şi inţiative de modificare a regulamentului pentru apariţia celor două comisii”, a afirmat Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres.

CITEŞTE ŞI: Zgonea: Dacă Antonescu vrea senatori în şlapi şi bermude sau care se duc la spa, să ne spună

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a spus că este de acord cu înfiinţarea noilor comisii. „Hai să demonstrăm că sunt comisii importante, că în afară de legi mai audiază, mai cheamă şi pe alţii care sunt interesaţi şi să facem mai funcţional ceea ce facem aici, în Parlament, timp de patru ani. Deci, în principiu, eu nu cred că aceasta este problema de fond şi, într-adevăr, cred că este justificat să avem aceste două comisii suplimentare”, a punctat Borbely.

Deputatul Victor Paul Dobre, reprezentantul grupului parlamentar PNL, s-a pronunţat în favoarea înfiinţării comisiilor. „Domnul Pambuccian a propus două comisii pentru două domenii în care România are dificultăţi şi deficienţe majore. Eu sunt de acord cu colegul Borbely, că aceste comisii parlamentare nu trebuie să lucreze pe picior numai avize şi rapoarte. Aceste comisii parlamentare trebuie să îndeplinească rolul Parlamentului, să dezbată. România are o problemă majoră cu infrastructura şi transporturile. România are probleme majore de mediu. Deci, este realmente o necesitate şi noi susţinem acest proiect de hotărâre”, a declarat Dobre.

În opinia deputatului minorităţilor Ovidiu Ganţ, comisiile care se vor înfiinţa vor avea rolul de a răspunde în „oglindă”, la nivelul Parlamentului, structurilor guvernamentale, unor structuri care există şi la nivelul Comisiei sau Parlamentului European.

Comisia de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic se va împărţi în două, Comisia de administraţie şi Comisia de mediu, iar în locul Comisiei de industrie vor funcţiona Comisia de industrii şi cea de transporturi şi infrastructură, a anunţat, luni, secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici. El a explicat că au fost luate aceste decizii pentru ca forurile Legislativului român să fie în concordanţă cu organizarea Parlamentului European.

Proiectul de hotărâre privind comisiile menţionate a fost dezbătut, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, iar marţi va fi supus la vot.

VEZI ŞI: Big Brother în Parlament. Aleşii neamului, supravegheaţi video ca să nu mai chiulească