Zgonea despre accidentul din Apuseni: Măsurile, suficiente. Nu vrem vinovaţi să le tragem un glonţ în cap

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că măsurile luate în cazul accidentului aviatic din Apuseni sunt suficiente, el arătând că nu se doreşte găsirea a trei vinovaţi cărora să le fie tras un glonţ în cap, ci o reglementare astfel încât instituţiile să conlucreze.

28 ian. 2014, 12:36
Zgonea despre accidentul din Apuseni: Măsurile, suficiente. Nu vrem vinovaţi să le tragem un glonţ în cap

Zgonea a fost întrebat, marţi, dacă e necesară constituirea unei comisii de anchetă parlamentară privind activitatea STS în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, el arătând că, în opinia sa, o astfel de iniţiativă nu s-ar impune, măsurile luate de Executiv fiind suficiente.

VEZI ŞI ACCIDENTUL AVIATIC din Munţii Apuseni: Răniţii aveau dureri extraordinare, erau complet îngheţaţi şi în şoc

„Am văzut că şase miniştri au depus o cerere la CSAT. CSAT trebuie să ia o decizie în acest caz. Guvernul face o analiză profundă asupra cazurilor şi a luat măsuri. Există un raport al domnului vicepremier Gabriel Oprea, care a fost promovat. Anumiţi colegi au fost destituiţi din funcţie. Eu cred că sunt măsuri suficiente. Legislativul nu poate interveni peste Executiv”, a spus Zgonea.

„În acest moment, dacă am crea o comisie de anchetă, din punctul meu de vedere – e o opinie personală – mai mult am îngreuna această activitate decât am lăsa-o să ajungă acolo unde, pe viitor, astfel de cazuri nu se vor mai întâmpla”, a adăugat Zgonea.

El a spus că interesul este în acest moment pe instituirea unei reglementări prin care instituţiile să conlucreze în cazuri simulare, şi nu pe găsirea a trei vinovaţi cărora să le fie tras un glonţ în cap sau pe a face circ mediatic.

„Ce vrem noi de la societate? Nu să facem circ mediatic, nu să găsim trei vinovaţi să tragem un glonţ în cap, ci să reglementăm, după astfel de evenimente, astfel încât în viitor fiecare instituţie, când lucrează cu altă instituţie, să ştie care sunt regulile dintre ele”, a subliniat Zgonea.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

VEZI ŞI Imagini DRAMATICE de la locul tragediei. Ce au VĂZUT victimele, când s-au PRĂBUŞIT cu avionul VIDEO

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Medicul Radu Zamfir a fost externat în 21 ianuarie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie, în timp ce ceilalţi patru răniţi au rămas spitalizaţi.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj sunt încă internaţi medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru, Sorin Ianceu şi copilotul Răzvan Petrescu.