Zgonea: Preşedintele CJ Alba, prefectul şi subprefectul susţin ferm proiectul privind Roşia Montană

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la Alba-Iulia, după discuţii avute cu autorităţile din judeţ, că Preşedintele CJ Alba, dar şi prefectul şi subprefectul susţin ferm proiectul privind Roşia Montană, care ar aduce fonduri importante la bugetul local.

21 sept. 2013, 16:41
Zgonea: Preşedintele CJ Alba, prefectul şi subprefectul susţin ferm proiectul privind Roşia Montană

„Mulţumesc conducerii Consiliului Judeţean şi Prefecturii pentru briefingul făcut azi. Am discutat cu domnul preşedinte avantajele şi domnia sa susţine ferm acest proiect, ca şi prefectul şi subprefectul judeţului Alba”, a spus Zgonea, potrivit Mediafax.

El a arătat că numai din autorizaţie Consiliul Judeţean ar încasa 11 milioane de dolari, în timp ce 70 de milioane de lei ar fi alocaţi reabilitării zonei Roşia Montană de la ministerul Culturii.

„Numai din autorizaţie le intră 11 milioane de dolari. Vă daţi seama ce bani ar însemna pentru Consiliul Judeţean Alba. 70 de milioane sunt numai reabilitarea Roşia Montană şi localităţile din jur pe protecţia cerută de către obligaţiile legislative ale Ministerului Culturii pentru a păstra această zonă din punct de vedere arheologic”, a spus Zgonea.

El a arătat că întreprinde o vizită la Alba şi, ulterior, va merge la Roşia Montană pentru a se documenta la faţa locului. „Eu cred că nu putem să luăm o decizie în anul 2013 în Parlament fără să ne documentăm, fără să avem o documentare la faţa locului. Duminică fac deplasarea la Roşia Montană, e important pentru orice parlamentar să fim documentaţi”, a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că trebuie rezolvate problemele care sunt în zonele foste miniere unde şomajul e mult ai ridicat decât cota de 7%, cât are judeţul Alba.

„Eu cred că o familie de mineri, care provine din acea zonă, trebuie să aibă un loc de muncă, vor să-şi ducă copilul la şcoală. Dar, pe de altă parte, sunt preocupat şi de o securitate ecologică a zonei respective şi trebuie să recunoaştem aceste lucru. Am credinţa că membrii Comisiei speciale vor fi în stare să aducă consens între cei care susţin proiectul şi cei care se opun şi cer condiţii speciale de protecţie a mediului”, a spus Zgonea.