Zgonea: Proiectul Cluj Innovation City este unul vizionar, România poate deveni un hub al cercetării

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, consideră că proiectul Cluj Innovation City este unul vizionar și că, astfel, România ar putea deveni un hub al cercetării și inovării, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
20 mart. 2014, 10:38
Zgonea: Proiectul Cluj Innovation City este unul vizionar, România poate deveni un hub al cercetării

„Dacă veți reuși ca din inovarea pe care o faceți, din cercetare, să faceți un transfer în economie, atunci acest model se numește succes și dintr-un proiect pilot poți să vezi un pilon al dezvoltării durabile. Clujul se așează competitiv, durabil în competiția globală și europeană. (…) Sper ca România, prin ceea ce faceți dumneavoastră aici, să devină un hub al cercetării și inovării”, a declarat joi Valeriu Zgonea, cu ocazia prezenței la Cluj Innovation Days 2014, un eveniment cu participare internațională dedicat inovației. Acest eveniment a fost găzduit de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

La eveniment au mai participat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, și ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

La rândul său, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat joi că Guvernul sprijină cercetarea și că proiectul Cluj Innovation City este unul foarte important pentru țară, dar acesta nu trebuie politizat.

„Mesajul pe care îl dau și de aici, de la Cluj, e că educația și cercetarea au devenit obiective strategice. În acest sens, atât la nivel bugetar, cât și la nivel de inițiative, Guvernul a conștientizat că singura modalitate viabilă prin care economia românească va putea să facă față provocărilor tot mai semnificative la nivel global este creșterea competitivității la nivel național. (…) Cluj-Napoca este un pol național care a demonstrat o remarcabilă capacitate de atragere și utilizare eficientă a fondurilor pentru susținerea și derularea demersurilor de cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare, pentru potențialul pe care Clujul educațional, academic științific îl are. (…) Prezența mea aici aș vrea să fie receptată ca un semnal în numele Guvernului, al primului-ministru, personal, și al meu pentru susținerea acestui proiect important al Clujului și al țării”, a menționat Mihnea Costoiu. El a atras atenția asupra faptului că asemenea proiecte nu trebuie să fie politizate.