Zgonea: Ştiu ce înseamnă matrafoxat. Violenţa verbală nu trebuie să depăşească anumite limite VIDEO

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, referitor la afirmaţia purtătorului de cuvânt al Guvernului la adresa preşedintelui Traian Băsescu, că el nu a văzut declaraţiile, dar nu trebuie permis ca violenţa verbală să depăşească anumite limite, conform Mediafax.

25 nov. 2013, 13:58
Zgonea: Ştiu ce înseamnă matrafoxat. Violenţa verbală nu trebuie să depăşească anumite limite VIDEO

„Nu am văzut declaraţiile. Ştiu ce înseamnă matrafoxat pentru am fost şi eu inginer, am fost muncitor, matraxofat este când eşti beat, dar nu comentez aceste chestiuni”, a declarat Zgonea, întrebat despre afirmaţiile apărute pe Facebook ale purtătorului de cuvânt al Guvernului la adresa lui Traian Băsescu.

Zgonea a spus că el nu-şi permite să folosească un asemenea limbaj şi nu va folosi niciodată, deoarece astfel de gesturi descalifică ţara ca stat european. „Nu-mi permit să folosesc un asemnea limbaj şi nu voi folosi niciodată. Dacă vreodată îmi va scăpa vreo expresie de acest gen, îmi voi cere imediat scuze pentru astfel de gesturi, pentru că ele ne descalifică pe noi, ca stat european”, a adăugat Zgonea.

El a mai spus că nu trebuie permis ca violenţa verbală să depăşească anumite limite şi că astfel, preşedintele Băsescu, aflat la final de carieră politică, reintră în joc.

„Nu trebuie să permitem ca violenţa verbală să depăşească anumite limite. Cu cât ne permitem să avem un astfel de limbaj intrăm în jocul pe care preşedintele Băsescu îl stăpâneşte foarte bine: divide et impera. În acest moment, domnia sa este pe final de carieră politică şi nu cred că ar fi bine pentru noi să-l jignim şi să-l reintroducem în joc, folosind astfel de metafore şi epitete care pot să bulverseze”, a explicat Zgonea.

Consilierul premierului pentru strategii guvernamentale, Mirel Palada, a afirmat pe Facebook, după declaraţiile de duminică ale preşedintelui Traian Băsescu, că şeful statului a fost „matrafoxat” şi şi-a făcut curaj „cu cincizeci de cinci sute”, adăugând că Băsescu e beat „nu numai de putere” şi că „alcoolul dictează”.

„Ce se poate interpreta din seara asta? Simplu: Speriat, incoerent și matrafoxat. În disperarea sa, ca un lame duck pe cale să termine sceneta, și-a făcut curaj cu încă cincizeci de cinci sute și a ieșit să acopere spațiul mediatic. “Garcon! Încă un carton la domnu’, să mai citesc aici la ziariștii care nu au economiști în redacții”. Cu mare părere de rău, cineva trebuie să constate că regele e gol. Pardon, că președintele e beat. Nu numai de putere. În seara asta, Președintele României se încurcă în asemenea hal în limbă încât concluzia e indubitabilă: îi e frică. Și pentru a-și învinge frica, și pentru a încerca să acopere cu zgomot, s-a matrafoxat. Garcon, încă un carton la domnu’. Își face curaj să respingă bugetul României, să blocheze o țară întreagă. Garcon, încă un carton la domnu’. Alcoolul dictează: După dînsul, potopul! Stai, că-l trimite și la Curtea Constituțională. Nici n-a așteptat să vină concluzia de la Parlament că știe deja că se va pune contra până la capăt. Garcon, încă un buget la domnu’…”, a afirmat Palada, într-o postare pe Facebook.

După ce i s-a atras atenţia că este reprezentant al Guvernului şi nu un om politic şi că poate a vrut să spună că declaraţiile preşedintelui sunt iresponsabile, nu persoana în sine, Palada a afirmat că „este un izomorfism acolo, este o echivalenţă”.

După ce i s-a explicat din nou că diferenţa este aceea că o persoană normală poate face o declaraţie iresponsabilă, consilierul guvernamental a afirmat: „Bine, atunci, pentru asemenea nuanţe semantice şi lingvistice, să spunem că preşedintele a făcut afirmaţii iresposanbile”.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, duminică, un susţinător fără rezerve a unor măsuri din proiectul de buget al Guvernului, precum indexarea pensiilor cu 3,76 %, mărirea salariilor rezidenţilor şi a celor din educaţie sau mărirea salariului minim, dar a precizat că doreşte să facă câteva afirmaţii „fără echivoc”, explicând din nou că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustil, propusă de guvern.

Băsescu a spus că această creştere a accizei va avea impact asupra întregii economii, precizând că tot ce se va da înapoi la pensii şi salarii, va fi „înghiţit” de creşterile de preţuri.

 

VEZI SI:

Mirel Palada: Preşedintele s-a matrafoxat. E beat, nu numai de putere. Alcoolul dictează