Suspansul continuă pentru Sorin Oprescu. Decizia privind eliberarea din închisoare în Grecia, amânată

Fostul primar general Sorin Oprescu îşi punea speranţa că va fi eliberat din închisoarea din Grecia în care a fost încarcerat în urmă cu 10 zile. Mai mult, azi a început şi procesul de extrădare.

30 mai 2022, 10:06
Suspansul continuă pentru Sorin Oprescu. Decizia privind eliberarea din închisoare în Grecia, amânată

UPDATE: Curtea de Apel din Atena a amânat pentru marţi luarea unei decizii privind eliberarea lui Sorin Oprescu din închisoare.

Medicul Sorin Oprescu a fost reţinut marţi, 17 mai, după ce a fost localizat în Atena prin Interpol. Fostul edil al Capitalei a fost dat în urmărire naţională, pe 13 mai, în condiţiile în care nu fusese găsit la domiciliu pentru punerea în aplicare a mandatului de arestare.

În vârstă de 70 de ani, Sorin Oprescu a primit pe 13 mai sentinţa în dosarul de corupție în care este judecat.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au condamnat pe Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni de închisoare. Pedeapsa a fost dublată față de condamnarea pe fond, când a primit 5 ani și 4 luni de închisoare.

foto: Antena3

Citeşte şi: Şeful DNA, despre fuga din ţară a lui Sorin Oprescu şi a Elenei Udrea: Procurorii nu au nicio atribuţie după rămânerea definitivă a hotărârilor judecătoreşti de condamnare

Un medic grec a vorbit despre momentul în care Sorin Oprescu a fost reţinut de autorităţile elene.

„Nu a opus deloc rezistență, dar a fost surprins. Nu putea să opună niciun moment rezistență. Nu a fost un singur polițist grec, a fost o echipă întreagă de polițiști care l-au înconjurat. Au intrat cu haine civile peste el, așa că nici el nu a înțeles despre ce a fost vorba”, a declarat doctorul Nikos Razis Koudounis, conform Ştirileprotv.

Potrivit apropiaților, Sorin Oprescu ar avea o proprietate în Salonic, însă fostul edil a fost prins într-o zonă de lux a Atenei în Glyfada, pe țărmul Mării Egee.

„Este o regiune foarte bogată a Greciei, unde trăiesc foarte mulți oameni de afaceri, cântăreți, fotbaliști stau acolo permanent sau cu chirie. A fost preluat și, bineînțeles, condus acolo, dar nu voia să stea definitiv acolo, voia să meargă prin insulele Greciei, în altă parte. Putea să se ascundă mai ușor, pentru că, să nu uităm, se așteaptă peste 20 de milioane de turiști în insulele grecești, în perioada de vară”, a explicat doctorul Nikos Razis Koudounis.

Poliția din Atena a anunțat într-un comunicat că „un străin în vârstă de 71 de ani a fost arestat la Glyfada de polițiști ai Departamentului de percheziție al Direcției de Securitate Attica, deoarece împotriva sa era emis un mandat de arestare de către autoritățile române.”

Procurorul în fața căruia a fost prezentat la instanța din Atena a decis că, pe parcursul următoarelor 40 de zile, un complet de judecată va analiza dosarul lui Sorin Oprescu și va stabili dacă să rămână sau nu în arest.

Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare pentru corupție de către Curtea de Apel București. El este acuzat de trei infracțiuni: luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu.

Citeşte şi: Sorin Oprescu, mutare surpriză din închisoarea din Atena. A deschis un nou proces