Zi decisivă la negocierile PNL – PSD – UDMR pentru formarea coaliţiei. Ce partid va da primul premier

Duminică au loc ultimele negocieri între PNL, PSD şi UDMR pentru formarea noii coaliţii de guvernare. Liderii partidelor vor stabili care cine va da premierul în sistemul de rotaţie deja agreat.

21 nov. 2021, 10:42
Zi decisivă la negocierile PNL – PSD – UDMR pentru formarea coaliţiei. Ce partid va da primul premier

Zi decisivă la negocierile PNL – PSD – UDMR. Din spusele lui Nicolae Ciucă, premierul desemnat de liberali, cele trei partide s-au pus de acord în proporţie de 99,9% asupra înţelegerii ce va fi prezentate luni în forurile de conducere pentru validare.

Citeşte şi: PSD şi PNL au bătut palma. Nicolae Ciucă: „99,99% ne-am înțeles. Mâine seară închidem negocierile”

Consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea premierului vor avea loc tot luni, când PNL, PSD şi UDMR vor prezenta premierul şi structura Guvernului de coaliţie.

Noua coaliţie va avea la bază un acord în care se precizează că PNL şi PSD vor conduce Guvernul prin rotaţie, câte un an şi jumătate. Executivul va avea însă un număr de ministere diferit, în funcţie de partidul care va da premierul, notează News.ro.

La negocierile de duminică vor fi stabilite ultimele detalii din înţelegerii. PNL, PSD şi UDMR au ajuns deja la un acord pe pachetul social ce va include creşteri de pensii, salarii şi alocaţii. De asemenea, în bugetul din 2022 este prevăzut un procent de 7% pentru investiţii.

Citeşte şi: Soluţia pentru creşterea pensiilor şi alocaţiilor, avansată de Kelemen Hunor. „Ar însemna o taxă de solidaritate venită de la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an”

Au fost, însă, dezbateri aprinse referitor la structura Guvernului şi modul în care vor fi împărţite ministerele. Sâmbătă au fost auzite ţipete din sala în care se purtau discuţiile.

Zi decisivă la negocierile PNL – PSD – UDMR pentru formarea coaliţiei. Ce pierde şi ce câştigă partidul care va da premierul

În urma negocierilor PNL – PSD – UDMR, partidul care va da premierul va pierde Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General al Guvernului (SGG). UDMR rămâne cu cele 3 ministere deţinute şi în prezent. În total, în această formulă, Guvernul va avea 21 de miniştri, înfiinţându-se două noi ministere, IMM şi Turism şi Ministerul Familie, notează sursa citată.

Zi decisivă la negocierile PNL – PSD – UDMR pentru formarea coaliţiei. Posibila componenţă a Guvernului

Dacă PNL va da premierul, PSD va avea Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General al Guvernului, cu rang de ministru, precum şi Ministerul Transporturilor. Cele trei portofolii vor fi supuse la rândul lor rotaţiei, în 2023, când PSD va prelua funcţia de premier şi le va ceda liberalilor, conform News.ro.

În Guvernul condus de generalul Nicolae Ciucă vor fi doi vicepremieri – Sorin Grindeanu şi Kelemen Hunor, de la celelalte partide.

Ce ministere va avea PSD în Guvern

Finanţe – Adrian Cîciu / Leonardo Badea
Secretariatul General al Guvernului – Mihai Busuioc / Titus Corlăţean
Sănătate – Alexandru Rafila
Apărare – Vasile Dîncu
Agricultură – Adrian Chesnoiu
Muncă – Marius Budăi
Transporturi – Sorin Grindeanu
Economie – Radu Oprea
Cultură – Lucian Romaşcanu
Familie ( minister nou)- Gabriela Firea

Ce ministere va avea PNL în Guvern

Externe – Bogdan Aurescu/ Rareş Bogdan
Interne – Lucian Bode
Educaţie – Sorin Cîmpeanu
Energie – Virgil Popescu
Justiţie – Alina Gorghiu/ Cătălin Predoiu
IMM şi Turism ( minister nou) – Robert Sighiartău
Digitalizare – Raluca Turcan
Fonduri Europene – Cristian Buşoi

Ministerele deţinute de UDMR

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Mediului – Tanczos Barna
Ministerul Sportului – Eduard Novak

Structura noului Guvern, cu primul premier din rotaţie, va fi validată de conducerile celor două partide, PNL şi PSD, care vor avea şedinţe luni, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni.

Pensii şi alocaţii mărite, măsurile promise de Guvern

PNL, PSD şi UDMR au decis că de la 1 ianuarie va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei. De asemenea, vor fi majorate pensiile cu 10% şi va fi acordată cea de-a 13 indemnizaţie pentru persoanele cu handicap.

Totodată, persoanele cu pensie peste 4.000 de lei nu vor mai fi scutite de la plata CASS. Alocaţiile pentru copiii între o zi şi doi ani vor fi de 600 de lei, iar pentru cei mai mari de doi ani alocaţia va creşte la 243 de lei. Salariul minim va creşte la 2.550 lei.

În plus, Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ar urma să fie desfiinţată până la 31 martie 2022 şi înlocuită de o altă structură.