Zile libere 2022. Ziua liberă pentru autorecenzare se acordă doar după completarea formularului online

Salariaţii care se vor autorecenza prin intermediul internetului, la recensământul din 2022, au dreptul la o zi liberă, plătită de angajator, conform ordonanţei de urgentă nr.19 din 4 februarie 2020.

11 feb. 2022, 19:02
Zile libere 2022. Ziua liberă pentru autorecenzare se acordă doar după completarea formularului online

Zile libere 2022. Cei care vor alege metoda autorecenzării online vor primi o zi liberă în plus de la angajator, însă este important de știut că aceasta poate fi acordată doar după completarea formularului, nu în avans, după cum stabilește legislația. Deși procesul recensământului a început oficial pe 1 februarie, etapa de autorecenzare online va debuta pe 14 martie.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 prevede ca persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, conform documentului oficial.

Conform ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 39 din 19 mai 2021 recensământul care trebuia să se desfăşoare în anul 2021, conform ordonanţei mai sus menţionate, a fost amânat pentru anul 2022.

Citeşte şi: Creşterea pensiilor, în pericol din cauza inflaţiei. Avertismentul ministrului de Finanţe: „Dacă nu i-ai oprit inflaţia, degeaba ai majorat”

Astfel, angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligaţia de a le acorda acestora ziua liberă. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, repectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, potrivit ZF.

Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Recensământul din acest an se va desfăşura în perioada februarie – iulie 2022 prin colectarea datelor de la cetăţeni.

Citeşte şi: Program de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea comunităților din zonele forestiere. Bugetul e de 500.000 de euro. Iată cine se poate înscrie