Zile libere 2023. Săptămâna de lucru de 4 zile, vinerea liberă pentru sănătatea angajaţilor

Săptămâna de lucru de patru zile este un succes în Marea Britanie. Şi alte state au introdus experimental, în timp ce în România nu aflăm la stadiul proiectului de lege.

21 feb. 2023, 15:29
Zile libere 2023. Săptămâna de lucru de 4 zile, vinerea liberă pentru sănătatea angajaţilor

Zile libere 2023. În Regatul Unit, toată lumea, sau aproape toată lumea, este de acord: săptămâna de lucru de 4 zile nu dăunează companiilor şi îmbunătăţeşte productivitatea şi sănătatea angajaţilor. Este ceea ce reiese din cel mai amplu experiment realizat vreodată la nivel mondial pe o ipoteză care urmăreşte să stabilească noi modalităţi de lucru, pentru anumite categorii.

Rezultatele proiectului pilot par destul de clare în favoarea săptămânii de lucru de 32 de ore. Experimentul a implicat 61 de companii britanice care activează în sectoare foarte diferite şi care, timp de şase luni, începând cu iunie 2021, s-au angajat să reducă cu 20% timpul de lucru pentru angajaţi, garantând în acelaşi timp salarii egale.

Săptămâna de lucru de patru zile, cu vinerea liberă. Minivacanţa de trei zile a sporit eficienţa

Cel puţin 56 dintre cele 61 de companii care au participat la experiment au declarat că doresc să continue cu săptămâna de lucru de 4 zile.

Doar 3 companii au anunţat că au renunţat pentru moment la săptămâna de lucru de 4 zile.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge şi de la Colegiul american Boston au realizat cercetarea coordonată de organizaţia non-profit 4 Day Week Global şi au scos la iveală o scădere semnificativă a stresului şi a ratei de îmbolnăvire în rândul celor aproximativ 2.900 de angajaţi care au experimentat o săptămână de lucru mai scurtă.

SALARII 2023. Bugetarii care îşi pot dubla veniturile în acest an, majorare anunţată de 100%

Aproximativ 39% dintre angajaţi au declarat că erau mai puţin stresaţi decât la începutul studiului, iar numărul de zile de concediu medical luate în timpul studiului a scăzut cu aproximativ două treimi.

Pe de altă parte, se arată în raport, angajaţii par mult mai dispuşi să îşi păstreze locul de muncă, în ciuda faptului că experimentul a fost realizat tocmai în perioada „marilor demisii”, în care muli angajaţi şi-au părăsit locul de muncă în căutarea unei mai mari flexibilităţi.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a înregistrat o scădere de 57% a plecărilor de personal în companiile care au participat la program.

Nivelul de anxietate, dificultăţile de somn şi epuizarea au scăzut, de asemenea, în timp ce un număr tot mai mare de angajaţi au recunoscut că le este mai uşor să îşi echilibreze responsabilităţile familiale.

Zile libere 2023. Cele mai multe companii au ales să acorde tuturor angajaţilor zile libere vinerea. Pe plan economic, cifra de afaceri a companiilor implicate a crescut cu 1,4% în perioada de testare.

Joe Ryle, directorul campaniei 4 Day Week Campaign, a afirmat că experimentul reprezintă „un punct de cotitură important” în campania pentru o săptămână de lucru de 4 zile.

Conform legii, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. De asemenea, durata timpului de muncă ce include ore suplimentare poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, însă doar cu condiția ca media lor de muncă să nu depășească 48 de ore pe săptămână, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice.

Zilele lucrătoare diferă de la lună la lună. În general, la un program de 8 ore pe zi, fără ore suplimentare, lucrează în jur de 20 de zile pe lună sau 170 de ore pe lună. Iată câte zile lucrătoare sunt în fiecare lună din anul 2022, luând în considerare un program de 8 ore pe zi.

Săptămâna de lucru de patru zile, patru minivacanţe pe lună. Salariul nu va fi afectat!

Peste 3.000 de angajaţi din 70 de companii din Marea Britanie vor testa timp de şase luni săptămâna de lucru de patru zile fără nicio pierdere la salariu, în ceea ce organizatorii susţin că este cel mai mai mare proiect pilot care are loc pe plan global, transmite DPA.

Un studiu efectuat în Islanda, ţară care a introdus reguli care impun reducerea programului de lucru cu trei până la cinci ore pe săptămână la acelaşi salariu, a ajuns la concluzia că angajaţii şi-au menţinut productivitatea chiar dacă au muncit mai puţin.

Zile libere 2023. Sărbători legale 2023. Ce zile libere vom avea în 2023

Calendarul de zile libere 2023 arată că vom avea parte de 15 zile libere de la stat. Dintre acestea, doar 3 pică în weekend, față de 6 câte am avut în 2022.

14 aprilie – Vinerea Mare
16 aprilie (duminică) – Prima zi de Paște Ortodox 2023
17 aprilie (luni) —A doua zi de Paște ortodox 2023
1 mai (luni)— Ziua Muncii
1 iunie (joi) — Ziua Copilului
4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi
5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023

Anul 2023 pare să fie unul foarte bun pentru planificat vacanțe, în speranța că eventualele crize din aviație nu vor mai fi la fel de intense, iar tu te vei putea bucura de o vacanță în afara țării fără probleme.