Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Sfânta Maria Egipteanca îi ajută pe cei rătăciţi să revină pe calea cea dreaptă

În prima zi a lunii aprilie este sărbătorită Cuvioasa Maria Egipteanca, considerată protectoarea femeilor necăjite. Această sfântă reprezintă chipul desăvârşit al pocăinţei omului păcătos.

31 mart. 2023, 11:36
Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Sfânta Maria Egipteanca îi ajută pe cei rătăciţi să revină pe calea cea dreaptă
Sfânta Maria egipteanca. FOTO: doxologia.ro

Calendar ortodox 1 aprilie 2023. În această zi este bine să te rogi cât mai mult acestei sfinte, mai ales dacă eşti copleşită de necazuri.

Sărbători religioase 1 aprilie 2023

Ortodoxe: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Greco-catolice: Sf. cuv. Maria Egipteanca

Romano-catolice: Sf. Hugo, ep.

Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

La 12 ani, Maria și-a părăsit casa şi părinții și a plecat în Alexandria, unde, timp de 17 ani, s-a dedat plăcerilor trupeşti, potrivit crestinortodox.ro. La 29 de ani, pleacă la Ierusalim împreună cu câţiva tineri pelerini din Egipt și Libia, care voiau să participe la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Ajunsă în Ierusalim, Maria a vrut să intre în Biserica Sfântului Mormânt, însă nu a putut înainta decât până la prag întrucât a simțit cum o putere nevăzută o trage înapoi. A încercat de mai multe ori să intre, dar rezultatul a fost acelaşi. În cele din urmă, a înţeles faptul că modul ei de existență o face nevrednică de a intra în acest locaș.

Citeste si Tradiții și superstiții în luna Aprilie. Ce trebuie să faci ca să ai parte de un an prosper

Se roagă Fecioarei Maria să facă posibilă intrarea sa în locaș, cu promisiunea că își va schimba întru totul modul de viață. Reușește să se închine Sfintei Cruci și ia decizia să trăiască pentru tot restul vieţii în pustia Iordanului.

Cuvioasa Maria Egipteanca a petrecut aici 47 de ani, în post și rugăciune. Cu un an înainte de moartea sa, taina vieții ei a fost descoperită părintelui Zosima, care a împărtășit-o, iar după un timp s-a întors ca să o îngroape, fiind ajutat la săparea mormântului de către un leu.

Viața Sfintei Maria Egipteanca este citită în Postul Mare împreună cu Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Rugăciune la Maica Maria Egipteanca, protectoarea familiei

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să ai grijă de trup și suflet căci restul este trecător. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Maria, duhul tău.

Fiindu-mi cugetul întinat de patimi şi rănit de păcate şi cumplit tulburându-se, curăţeşte-mă şi mă miluieşte de păcate, Ceea ce eşti Plină de har, Care ai născut Nestricăciunea Cea Înfiinţată şi Izvorâtoare de viaţă.

Pe piatra credinţei întărindu-mă, lărgit-ai gura mea asupra vrăjmaşilor mei, că s-a veselit duhul meu a cânta: nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept afară de Tine, Doamne.

Citeste si Calendar ortodox aprilie 2023. Cele mai mari sărbători religioase ale acestei luni

Toate săltările trupului înfrânându-ţi prin ostenelile cele sihăstreşti, ai arătat înţelepţirea sufletului tău, vitează; că poftind să vezi Crucea Domnului, te-ai răstignit singură pe tine lumii, cea vrednică de a fi cântată.

Drept aceea şi spre râvna vieţii îngereşti cu dragoste te-ai îndemnat singură, preafericită. Pentru aceasta noi credincioşii, cinstind pomenirea ta, cerem să se dăruiască lumii iertare de greşeli, prin rugăciunile tale, Preacuvioasă Maică Marie. Amin.