Zile libere în plus pentru români. Iohannis a promulgat legea, care ajunge în Monitorul Oficial

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care le dă românilor încă două zile libere în mod oficial.

03 mart. 2023, 12:48
Zile libere în plus pentru români. Iohannis a promulgat legea, care ajunge în Monitorul Oficial

Încă două zile libere pentru români. Klaus Iohannis a promulgat legea. Preşedintele a trimis vineri la Monitorul Oficial legea care prevede că zilele de 6 şi 7 ianuarie, adică Boboteaza şi Sf. Ioan, sunt zile libere. Marcel Ciolacu este unul dintre inițiatorii proiectului de lege. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, pe 15 februarie 2023.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003, urmărindu-se instituirea, ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, a zilelor de 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza și 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, se arăta în raportul comisiei de specialitate.

O țară europeană renunță la zile libere pentru angajați pentru a strânge bani pentru Apărare în contextul războiului din Ucraina

Proiectul de lege a fost iniţiat de 62 deputaţi PSD, printre care Marcel Ciolacu şi liderul grupului Alfred Simonis. Camera Deputaților a fost for decizional în acest caz.

„Nu cred că este cu nimic ieșit din comun Boboteaza și Sf. Ion să fie zile libere”, spunea în noiembrie președintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat despre proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere.

„Eu sunt creștin ca și dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza și Sfântul Ion și nu cred că este cu nimic ieșit din comun ca aceste două zile să fie zile libere.

Foarte mulți români participă atât la Bobotează și foarte mulți români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulți sfinți sunt de Sfântul Ion”, spune Marcel Ciolacu.

Noi zile libere pentru români, pătite cu o indemnizaţie lunară şi de 8500 de lei. Ce este concediul de acomodare de doi ani

Alte zile libere, potrivit Codului Muncii: 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, 1 iunie, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Zilele libere rămase în anul 2023 sunt:

14 aprilie – Vinerea Mare
16 şi 17 aprilie – Paşte ortodox
1 mai – Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
4 iunie şi 5 iunie – A doua zi de Rusalii
15 august – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – Sfântul Andrei
1 decembrie – Ziua Naţională a României
25 decembrie şi 26 decembrie – Crăciunul.