Zile libere mai puţine. Guvernul oferă la schimb compensaţii, primele declaraţii făcute de Marius Budăi

Creșterea numărului de zile libere ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilă înspre pierderi și faliment, se suţine în motivarea proiectului.

07 mai 2023, 19:22
Zile libere mai puţine. Guvernul oferă la schimb compensaţii, primele declaraţii făcute de Marius Budăi

Angajaţii din România vor primi mai puţine zile libere. Prevederea pregătită de coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR se regăsește într-un proiect de lege aflat deja în Parlament, după ce mai mulţi aleşi susțin că orice prevedere suplimentară privind zile libere suportate de angajator înseamnă cheltuieli pe seama profitului unei companii, iar creșterea numărului de zile libere ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilă înspre pierderi și faliment. Ministrul Muncii nu este însă de acord cu o astfel de măsură, care ar crea discrepanţe între privat şi bugetari.

În motivarea proiectului de lege se arată că o creștere a numărului de zile libere ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilă înspre pierderi și faliment, motiv pentru care politicienii de la putere propun ca orice astfel de nouă reglementare să fie însoțită de măsuri compensatorii precum:

  • suportarea cheltuielilor salariale din bugetul consolidat;
    compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contribuții obligatorii pe forța de muncă aferente zilelor nelucrătoare;
    alte deducere sau facilități.

În România, salariații beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare, iar din 2003 până în prezent numărul zilelor libere a crescut de 2,5 ori.

La primul articol din proiectul de lege, parlamentarii sugerează ideea că ar trebui modificat art. 139 (1) din Codul muncii astfel încât să fie interzisă majorarea numărului de zile libere legale fără prevederea unui mecanism de compensare pentru angajatorii privați, scrie avocatnet.ro.

„Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…) în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat”, scrie, mai exact, la art. 1 din propunerea legislativă.

Mai departe, este definit angajatorul din mediul privat ca fiind orice angajator căruia nu i se aplică Legea nr. 153/2017, precum și ce ar presupune măsurile compensatorii: „Prin măsuri compensatorii se înțelege dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii”.

Ce zile libere mai sunt în 2023: 

Până în prezent, în 2023 românii au avut șapte zile libere și mai urmează să mai aibă încă opt până la finalul anului. Iată care sunt acestea:

1 iunie (joi) — Ziua Copilului
4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi
5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023

De asemenea, Codul Muncii prevede și că românii vor mai putea beneficia de alte două zile libere extra pentru două dintre cele trei sărbători religioase anuale, zilele fiind declarate de alte culte religioase legale, în afară de cele creștine, pentru membrii acestora. Pentru cei care lucrează în libere legale, legea prevede o remunerație suplimentară la salariu, astfel încât ziua lucrată să fie plătită dublu.

Pe lângă zilele libere menționate anterior, românii mai pot beneficia de alte zile libere, plătite în cazul unor evenimente speciale în familie, cum ar fi căsătoria (cinci zile libere), nașterea sau căsătoria unui copil (trei zile libere), decesul soțului sau al unei rude, până la gradul al doilea inclusiv (trei zile libere).

Zile libere 2023. Reacţia ministrului Marius Budăi după ce s-a cerut anularea minivacanţelor din privat

Zile libere 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi, susţine că nu are informaţii privind un proiect legislativ care să se adreseze angajaţilor din sistemul privat şi conform căruia cei care lucrează în acest sistem ar urma să nu mai beneficieze de zilele libere legale, altele decât cele de concediu. Budăi dă asigurări că, în calitate de ministru, nu va susţine un astfel de proiect şi nu va aviza pozitiv o astfel de iniţiativă.

”Niciodată nu am făcut deosebire între cetăţenii români. Dreptul şi Codul Muncii – într-adevăr avem Codul Muncii pentru cei care lucrează în privat, dar Codul Muncii se adresează şi celor care lucrează la stat, care nu sunt funcţionari publici şi sunt personalul contractual (…) – dar nu susţin aşa ceva. Voi verifica. Dacă există aşa ceva, eu vă spun că eu, în calitate de ministru, voi da punct de vedere negativ de la Ministerul Muncii pe asemenea legislaţie”, a declarat Marius Budăi, răspunzând unor întrebări, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.

Românii se pregătesc deja de următoarea minivacanță. Ce zile libere îi mai așteaptă în 2023 pe angajați

Romania TV anunţa, săptămâna aceasta, că, în condiţiile în care antreprenori din mediul privat s-au plâns că, din cauza celor 15 zile libere legale, pe lângă cele 20 de zile de concediu de odihnă, ajung să sufere pierderi importante, ”un grup de parlamentari s-a gândit să ceară interzicerea suplimentării acestor zile libere”, iar în caz contrar, aceştia au propus măsuri compensatorii suplimentare pentru mediul privat, adică deduceri sau facilităţi fiscale. Conform sursei citate, un proiect în acest sens a fost depus la Senat.

Zile libere 2023: Minivacanţă de 1 Mai

În 2023, românii se bucură de mai multe zile libere decât anul trecut. Dintre cele 15 sărbători legale din acest an, doar 3 pică în weekend, așa iar restul în timpul săptămânii. Unele dintre ele au avut loc deja, dar urmează și altele în curând.

Anul acesta, de Paște, românii au avut o minivacanță de patru zile, deoarece Vinerea Mare, dar și prima și a doua zi de Paște sunt zile libere legale. În total, cei mai mulți angajați au avut patru zile libere.

Se anunță vești bune pentru mulți români. La nici două săptămâni după Paște, se anunță o nouă minivacanță pentru majoritatea angajaților. Aceasta va fi în perioada 29 aprilie – 1 mai 2023, deoarece Ziua Muncii pică lunea anul acesta, astfel că va fi un weekend prelungit.

Minivacanța cu ocazia zilei de 1 mai nu este singura de care se vor bucura angajații români. Ziua de 1 iunie (Ziua Copilului) pică joia, iar pe 4 și 5 iunie, duminica și lunea, sunt Rusaliile, astfel că românii vor avea o minivacanță de cinci zile.

De asemenea, următoarea zi liberă legală pică pe 15 august, atunci când este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care pică într-o zi de marți. În iulie, septembrie și octombrie nu sunt zile libere legale.

Următoarea minivacanță va fi în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. În ultima zi a lunii noiembrie este Sfântul Andrei, iar pe 1 decembrie Ziua Națională a României, iar cele două sărbători pică în zilele de joi și vineri.

Ultima minivacanță din 2023 este de Crăciun, pe 25 și 26 decembrie, zile care pică lunea și marțea. Românii vor avea atunci un alt weekend prelungit.

Angajații care beneficiază de zilele libere plătite
În afară de cele 15 zile de sărbători legale, angajații pot beneficia de anumite zile libere, plătite sau nu, prevăzute în Codul Muncii prin acte specifice, reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii. Un exemplu este concediul de odihnă.

Cele mai multe companii oferă 21 de zile de concediu pe an. Sunt și companii care oferă zile libere suplimentare. Angajații pot beneficia de câteva zile libere plătite și atunci când au evenimentele de familie (căsătorie, naștere, decesul rudelor etc.) sau atunci când își schimbă domiciliul.

Angajații din mediul privat, fără zile libere plătite de la 1 ianuarie 2024. Rămân doar cu cele 20 de zile de concediu

Salariații au dreptul și la 30 de zile de concediu fără plată, care se acordă o singură dată. Pentru situații personale, angajații pot beneficia de învoiri sau zile de concediu fără plată. Concediile se acordă și pentru creșterea copilului.

România este plină de sărbători legale, zile libere de la stat. Am ajuns la momentul de față la 15 astfel de sărbători pe an, pe lângă concediul odihnă de peste 20 de zile. Având în vedere că acestea perturbă într-un procent semnificativ activitatea din sectorul privat, iar diverse firme ajung chiar să dea faliment, o interdicție era inevitabilă.

Mai mulți parlamentari au ajuns să solicite interzicerea suplimentării numărului de zile libere legale pentru angajații din mediul privat. În cel mai rău caz, se mai pot adopta astfel de măsuri, dar doar cu condiția ca ele să fie compensate pentru angajatorii care ajung să sufere pierderi financiare importante. Într-un context economic foarte dificil, precum cel din România, atât de multe zile libere pur și simplu nu sunt fezabile pe termen lung.

Partea bună este că la numărul actual de zile libere nu se va umbla, vor rămâne neatinse. Partea mai puțin bună pentru angajați este însă că va deveni imposibil ca cele 15 zile de la momentul de față să mai fie vreodată suplimentată. În ceea ce privește calitatea proiectului legislativ înaintat în Parlament, după cum atrage atenția avocatnet.ro, acesta nu par să fie foarte bine formulat și, cel puțin în forma actuală, are mici șanse de adoptare. Chiar și așa, este menit să funcționeze ca un manifest la adresa senatorilor și deputaților pentru a nu mai adopta alte zile libere.

Propunerea legislativă privind măsurile compensatorii ale fondului de salarii în cazul instituirii de sărbători legale în care nu se lucrează a fost de curând înregistrată la Senat și, dacă ar ajunge să fie adoptată, deși este improbabil în forma sa actuală, s-ar aplica începând din ianuarie 2024.

În final, se dorește modificarea Codului Muncii pentru a se interzice majorarea numărului de libere legale. ”Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…) în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat”, scrie, mai exact, la art. 1 din propunerea legislativă.

În ceea ce privește un eventual mecanism de compensare al angajatorilor, sistemul ar putea fi următorul, conform proiectului. „Prin măsuri compensatorii se înțelege dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii”.