ZILE LIBERE şi indemnizaţie de 193 de lei pe zi pentru părinţi dacă se închid şcolile

Guvernul a pregătit proiectul de OUG privind modul de acordare a zilelor libere pentru părinții care își supraveghează copiii până la 12 ani, în condițiile suspendării cursurilor. 

RomaniaTV.net
17 aug. 2020, 10:16
ZILE LIBERE şi indemnizaţie de 193 de lei pe zi pentru părinţi dacă se închid şcolile

Unul dintre părinți va primi zile libere pentru care statul va acoperi cheltuielile, în cazul suspendării cursurilor la școala unde învață copilul, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență care s-a aflat, vineri, în primă lectură în Guvern. Așa cum reiese din document, consultat de EduPedu.ro, indemnizația pentru fiecare zi liberă acordată pentru îngrijirea copilului, când acesta nu poate merge la școală și face școală online din cauza situației epidemiologice, ar urma să fie de maxim 193 lei pe zi brut. Proiectul de OUG elaborat de Ministerul Muncii prevede că indemnizațiile sunt acordate părintelui dacă elevul are cel mult 12 ani.

FSLI ameninţă cu boicotarea începerii anului şcolar dacă profesorii nu vor primi salarii mărite de la 1 septembrie

Proiectul de OUG prevede, la art. 3:

  • “(1) Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.
  • Indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă.”

Pentru anul 2020, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat este de 5.420 de lei, însemnând 258 de lei pe zi, într-o lună cu 21 de zile lucrătoare. 75% din această sumă ar însemna 193 de lei pe zi. Suma pentru 14 zile, cât se presupune că va fi perioada de închidere dacă apare un caz de Covid-19 în școală, s-ar ridica la 2702 de lei brut.

Ce prevede proiectul de OUG – criterii de aplicabilitate:

  • Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ și a unităţilor de educaţie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a anchetei epidemiologice (…)
  • Zilele libere se acordă părinților atunci când au copii cu vârstă de până la 12 ani, au copii cu dizabilități de până la 26 de ani. De asemenea, zilele libere se acordă dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere
  • Prevederile se aplică și celor care au în grijă un copil cu handicap grav neșcolarizat sau o persoană adultă cu handicap grav
  • Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul
  • Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul va depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

DOCUMENT aflat pe masa Guvernului: cum vor începe școlile. Regulile impuse profesorilor și elevilor

n cazul în care este necesară prezența fizică a elevilor la cursuri, iar spațiile nu permit distanțarea, atunci fiecare școală se va adresa autorităților locale pentru a le fi puse la dispoziție spații adecvate.

Consultați mai jos prevederile Ordonanței de Urgență:

Capitolul I – Măsuri privind funcționarea sistemului de învățământ 

Secțiunea 1 – Dispoziții generale

Art.1 Prezenta ordonanță de urgență are ca obiect instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS –COV 2, în unitățile și instituțiile de învățământ,  în scopul asigurării dreptului la învățătură și a dreptului la sănătate, pentru beneficiarii primari  ai dreptului la învățătură, studenți și personalul din sistemul național de învățământ.

Art.2 Măsurile de organizare a activității în cadrul unităților și instituțiilor de învățământ  în condiții de siguranță epidemiologică  pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS –COV 2 se aprobă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. 

Secțiunea 2 – Domeniul învățământ preuniversitar 

Art.3 (1) În funcție de situația epidemiologică, Consiliul de administrație al unității de învățământ preuniversitar poate propune, în urma consultării asociației de părinți din unitatea de învățământ, ca desfășurarea activității didactice care presupune prezența fizică a antepreșcolarilor, preşcolarilor și elevilor în unităţile de învăţământ să se realizeze prin intermediul tehnologiei și a internetului, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării.

(2) Propunerea unității de învățământ preuniversitar prevăzută la alin (1), avizată de  Inspectoratul Școlar Județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București se înaintează Comitetului  Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în vederea aprobării prin hotărâre.

(3) Comitetul  Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență dispune prin hotărârea adoptată în condițiile alin. (2) atât cu privire la  perioada de aplicabilitate a măsurilor adoptate cât și cu privire la alte măsuri specifice ce trebuie luate de unitatea de învățământ preuniversitar, în funcție de situația epidemiologică.

Citeşte şi LOVITURĂ grea pentru dascăli înaintea noului an şcolar. Creşterea salariilor, prevăzută la 1 septembrie, amânată pentru 2021

(4) Inspectoratele Școlare Județene /Inspectoratul Școlar al Municipiului București comunică săptămânal Ministerului Educației și Cercetării măsurile dispuse de către Comitetul  Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.

(5)În situația în care se impune prelungirea perioadei de aplicabilitate a hotărârii  Comitetului  Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, sunt aplicabile prevederile alin. (1)-(4).

(6) Reluarea activităților didactice care presupun prezența fizică a elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar, suspendate în condițiile alin (1)- (4), în condiții de siguranță sanitară, se dispune prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, cu avizul Direcției Județene de Sănătate Publică/ Direcția de Sănătate Publică București, cu informarea unității de învățământ preuniversitar și a Inspectoratului Școlar Județean /Inspectoratul Școlar al Municipiului București. 

Art.4 Unitățile de învățământ vor elabora proceduri proprii pentru prelucrarea datelor cu caracter personal ale participanților la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și a internetului, în baza metodologiei-cadru elaborată de Ministerul Educației și Cercetării și aprobată prin ordin al ministrului, cu respectarea legislației specifice în vigoare. 

Art.5 În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor primari ai sistemului de educație, în unitățile de învățământ, activitățile prevăzute la art. 262 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv activitățile practice pedagogice, pot fi realizate prin intermediul tehnologiei și a internetului, precum și prin alte modalități alternative de educație.

Art.6 În situația în care spațiile existente în unitățile de învățământ nu sunt suficiente pentru respectarea normelor de siguranță sanitară stabilite de autoritățile de resort, inspectoratele școlare județene/inspectoratul școlar al Municipiului București pot solicita autorităților administrației publice locale să pună la dispoziția unităților de învățământ preuniversitar alte spații adecvate pentru desfășurarea procesului de învățământ.