ZIUA FEMEII 2017. Ce drepturi au femeile la locul de muncă, dacă sunt sau urmează să devină mame

ZIUA FEMEII 2017. Codul muncii și legislația conexă aduc numeroase prevederi legale care ar trebui să le asigure femeilor, mai ales celor care au devenit sau se pregătesc să devină mame, un context echitabil și adecvat în care să lucreze. Este vorba nu doar de protecția maternității, ci și de numeroase dispoziții anti-discriminare, prevăzute în mare parte în Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, în Codul muncii și în OUG nr. 96/2003.

06 mart. 2017, 21:31
ZIUA FEMEII 2017. Ce drepturi au femeile la locul de muncă, dacă sunt sau urmează să devină mame

ZIUA FEMEII 2017. Codul muncii. „Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte„, stabilește acesta. Aici, angajatorul nu poate să invoce nicidecum scuza că nu a știut de situația femeii gravide pentru că același act normativ îl obligă pe acesta să supună angajații care vor lucra sau care lucrează în turele de noapte la un examen medical gratuit, potrivit avocatnet.ro.

Graviditatea poate fi sesizată la acest examen medical și femeia poate fi declarată inaptă pentru munca de noapte, caz în care trebuie să fie repartizată pe un alt post, unul corespunzător, sau să fie trimisă în concediu de risc maternal dacă nu există alte soluții (dar nicidecum concediată).

Totodată, legea privind egalitatea de șanse le pune în vedere angajatorilor că nu au voie să solicite candidatei, la angajare, teste de sarcină. În aceeași măsură, cea care urmează să se angajeze nu poate fi obligată să semneze vreo hârtie prin care promite că nu va rămâne însărcinată sau că nu va naşte pe durata de valabilitate a contractului individual de muncă.

Citeşte şi Ghid pentru bărbaţi şi taţi: Cum să nu ruinezi Ziua Mamei

Toate aceste aspecte sunt de fapt măsuri de nediscriminare. În ochii unui angajator, o femeie aflată într-o astfel de situație nu trebuie să fie văzută ca având un potențial mai scăzut decât celelalte sau decât un bărbat, tot așa cum ea nu poate să fie văzută ca o pierdere pentru angajatorul respectiv.

Aspectele legate de drepturile femeilor gravide, lăuze sau care alăptează și de obligațiile angajatorului în legătură cu acestea se regăsesc însă într-un act normativ special dedicat: OUG nr. 96/2003.

Maternitatea nu poate să fie un motiv de discriminare. Orice diferențe de tratament nefavorabile angajatei pot să constituie o discriminare, așa cum ne indică OUG nr. 96/2003. Dacă nu putem îndupleca angajatorul să se conformeze obligațiile pe care legea i le impune, atunci nu ne rămâne decât să apelăm la organele de inspecția muncii, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau chiar la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, dacă e cazul. Pentru că la unele dintre femei se observă mai greu sarcina sau abia de la un punct avansat este vizibilă fără niciun dubiu, legislația le pune în vedere salariatelor gravide să-și anunțe angajatorul și să prezinte și documentele medicale care atestă sarcina lor. Anunțarea angajatorului (în scris) este importantă pentru că, altfel, salariata nu poate avea pretenția să i se ofere drepturile specifice la locul de muncă.

Ordonanța mai prevede și o obligație de confidențialitate a angajatorului. Concret, dacă i se solicită acest lucru, sarcina nefiind vizibilă, angajatorul e obligat să țină secretă graviditatea angajatei față de ceilalți din firmă, până la momentul în care sarcina este vizibilă tuturor.

Principala interdicție în cazul gravidelor și proaspăt mămicilor este că nu pot fi concediate dacă angajatorul a luat la cunoștință de situația femeii. Concret, angajatorul nu poate să pună capăt raporturilor de muncă în cazul salariatelor gravide, celor care alăptează, salariatelor care se află în concediu de risc maternal, în concediu de maternitate, în concediul pentru creșterea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav. Singura situație în care, potrivit ordonanței, acest lucru este posibil este atunci când unitatea în care lucrează trece printr-o reorganizare judiciară, este dizolvată sau se află în faliment.

Citeşte şi Mesaje de 8 Martie. Cele mai frumoase urări pentru mame, iubite sau profesoare

De asemenea, potrivit legislației în vigoare, nici bărbatul salariat care se află în concediul pentru creșterea copilului sau în concediul paternal nu poate fi concediat.

Potrivit OUG nr. 96/2003, angajatorul are următoarele obligații față de femeile gravide și față de cele care au devenit recent mame:

  • trebuie să prevină expunerea lor la riscuri care le pot afecta sănătatea și securitatea;
  • nu pot să supună gravidele, lăuzele și pe mamele care alăptează la munci care pot dăuna lor și/sau copilului;
  • pentru aceste locuri de muncă cu potențial de risc, angajatorul e obligat să-i modifice salariatei cu pricina programul de lucru sau condițiile de muncă, ori să-i ofere alt loc de muncă, fără riscuri, la cererea scrisă a acesteia; angajatorul e obligat și să anunțe în scris salariatele asupra evaluării privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de muncă;
  • în maxim zece zile de când salariata l-a anunțat că este gravidă, a născut recent sau alăptează, angajatorul trebuie să transmită acest aspect medicului de medicina muncii și inspectoratului teritorial de muncă;
  • dacă medicul îi recomandă să lucreze mai puțin decât durata normală a programului său de muncă, angajatorul e obligat să-i scurteze programul salariatei cu până la un sfert din durata normală, însă nu poate să-i reducă salariul în mod corespunzător;
  • totodată, el este obligat să le îngăduie angajatelor măcar 16 ore/lună pentru a face consultațiile medicale necesare sarcinii, fără ca salariul acesteia să fie afectat.

Citeşte şi Idei de cadouri de 8 Martie. Uite cum îţi poţi surprinde femeia specială din viaţa ta