Ziua în care femeile nu au voie să pună piciorul în Biserică

31 05. 2015, 08:26

Majoritatea celor care merg cu regularitate la biserică sunt femeile. Ele respectă cu strictețe ritualurile bisericești și tot ele duc mai departe, transmițând, din generație în generație, puterea credinței creștine.

Sunt urmașele Sfintei Născătoare, dătătoare de viață. În ciuda scrierilor religioase, potrivit cărora, odată botezați, suntem cu toții fiii lui Hristos, bărbați și femei deopotrivă, tocmai celor mai înverșunate păstrătoare ale tradițiilor creștine li s-au impus, cu vremea, anumite interdicții legate de accesul în lăcașele de închinăciune.

La un moment dat, mai-marii Bisericii au găsit de cuviință să decidă că femeile nu au voie să păşească în lăcașele de cult în zilele „murdare” ale lunii, când nici să se împărtășească, nici să ia anafură sau apă sfințită nu le este permis.

Apoi, intrarea în Altar e interzisă cu desăvârșire, încă din primele clipe de viață, la botez doar băiețeii fiind închinați și acolo. Doar călugărițele au acces în Altar, pentru a aprinde candele și lumânări și pentru a face curățenie.

Credincioşii excomunicaţi cer ajutorul Patriarhiei. Soţia unuia dintre ei, internată după decizia bisericii

Femeilor le este permis numai la sfințirea unui lăcaș de cult. Preoții zilelor noastre, în special cei care încurajează perpetuarea credinței creștine, sunt mai permisivi.

Explicația interdicției accesului în biserică în perioada menstruației ar fi una cât se poate de simplă. La vremea când a fost impusă restricția, femeile nu aveau lenjerie intimă, nici absorbante. Prin urmare, exista posibilitatea murdăririi lăcașului de închinăciune. Astăzi, situația este cu totul alta. Cât despre accesul în Altar, unde există icoana care reprezintă atât bărbatul, cât și femeia, unde Sfânta Fecioară Maria a fost dusă, la vârsta de 3 ani, de arhiereul Zaharia, restricția rămâne, scrie Libertatea.