ZIUA MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI, sărbătorită printr-un marş la Cluj: „Ne luptăm pentru libertate”

Peste 500 de persoane de etnie maghiara au sărbătorit, printr-un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Participantii la mars s-au adunat, sambata, in fata Insititului Teologic Protestant, din Cluj, avand asupra lor steaguri ale Ungariei, steaguri secuiesti si ale Transilvaniei, dar si un steag tricolor al Romaniei.

RomaniaTV.net
15 mart. 2015, 11:43
ZIUA MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI, sărbătorită printr-un marş la Cluj: „Ne luptăm pentru libertate”

La împlinirea a 167 de ani de la Revoluţia maghiară din 1848, aproximativ 500 de persoane au participat la un miting prin care au sărbătorit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

După ce s-au adunat în zona Institutului Teologic Reformat, manifestanţii au plecat în marş pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, intonând cântece istorice maghiare. Mulţimea, „înarmată” cu steaguri ale Ungariei şi ale Ţinutului Secuiesc, printre care şi-a făcut loc, însă, şi un drapel al României, s-a oprit la Biserica „Sfântu Mihail” din Piaţa Unirii, acolo unde a avut loc o slujbă şi o ceremonie de depunere a coroanelor de flori.

„Este o zi în care trebuie să ne manifestăm, trebuie să ne amintim de evenimentul din 15 martie 1848 în fiecare an. Atunci s-a luptat pentru libertate şi tot pentru libertate ne luptăm şi acum. Sunt o mulţime de probleme care trebuie rezolvate în Cluj, doar dacă ne gândim la plăcuţele bilingve, trebuie să ne câştigăm dreptatea şi libertatea. Suntem născuţi aici şi, ca un cetăţean care îşi plăteşte taxele, ar trebui să fim trataţi la fel ca cei de naţionalitate română”, a spus un participant la mitingul de duminică, citat de citynews.ro.

Printre personalităţile publice prezente la eveniment s-au numărat viceprimarul Clujului, Anna Horvath, consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, dar şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.