Ziua Mondială a Oceanelor 2014: Împreună, avem puterea de a proteja oceanul

Cea mai mare ameninţare la adresa oceanelor este 'lipsa de voinţă politică', avertizează un responsabil al Greenpeace, duminică, de Ziua Mondială a Oceanelor, potrivit Europa Press.

08 iun. 2014, 08:39
Ziua Mondială a Oceanelor 2014: Împreună, avem puterea de a proteja oceanul

„Oamenii politici nu trebuie să mai manifeste memorie de peşte, ci să-şi amintească de angajamentele semnate în Europa, în scopul de a proteja oceanele şi pe cei care trăiesc de pe urma lor”, a declarat Celia Ojeda.

Pentru a marca această Zi, voluntari ai Greenpeace ies duminică pe străzile mai multor oraşe din Spania – Barcelona, Valencia, Alicante, Palma de Mallorca, Murcia, Almería, Córdoba, Málaga, Pontevedra, Santiago de Compostela, Bilbao, Vitoria, León, Avilés, Zaragoza, Las Palmas de Gran Canaria şi Madrid.

Prin Rezoluţia A/RES/63/111 din 5 decembrie 2008, Adunarea Generală a ONU a ales 8 iunie pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Oceanelor. Tema ediţiei din 2014 a acestei Zile este ‘Împreună, avem puterea de a proteja oceanul’, semnalează ONU pe site-ul său.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Oceanelor 2014 coincide cu prima zi a celei de-a 24-a reuniuni a Conferinţei statelor părţi la Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării. Anul 2014 marchează, de asemenea, a 20-a aniversare a intrării în vigoare a Convenţiei, aminteşte ONU, într-un comunicat.

Potrivit ONU, este important să se celebreze Ziua Mondială a Oceanelor pentru a aminti importanţa oceanelor în viaţa de zi cu zi, oceanele fiind adevăraţi plămâni ai planetei, pentru informa în legătură cu impactul acţiunilor omului asupra oceanului, pentru a dezvolta o mişcare mondială în favoarea oceanelor, pentru a mobiliza şi a uni populaţia lumii în jurul unui proiect de gestionare durabilă a oceanelor planetei, întrucât ele constituie o sursă importantă de hrană şi de medicamente, ca şi un element esenţial al biosferei, precum şi pentru a sărbători frumuseţea şi bogăţia oceanului.