Nicolae Ciucă, printre huiduieli la Iași: ”Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române. Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul şi viitorul nostru european!”

Ziua Unirii Principatelor Române este prilej de sărbătoare pentru românii de pretutindeni, iar premierul Nicolae Ciucă le-a transmis acestora un mesaj, în care a subliniat că este important ca la baza tuturor acțiunilor clasei politice să stea aspirațiile legitime ale românilor. După discursurile din Piața Unirii, premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD Marcel Ciolacu au plecat împreună pe jos către Biserica Trei Ierarhi, pentru a depune coroane de flori la mormântul domnitorului Al. Ioan Cuza.

24 ian. 2023, 12:08
Nicolae Ciucă, printre huiduieli la Iași: ”Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române. Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul şi viitorul nostru european!”
Nicolae Ciucă: Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul şi viitorul nostru european!

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj în care subliniază faptul că principala responsabilitate a clasei politice este aceea de a onora „actul energic al întregii națiuni române”, evocând modul în care Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor. Aceasta a mai subliniat că dorința de emancipare națională și aspirațiile legitime ale românilor trebui să stea la baza tuturor acțiunilor statului, la fel cum se întâmpla și acum 164 de ani. Prezentăm integral mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Citește și: Marcel Ciolacu, primit cu huiduieli la Iași de Ziua Unirii Principatelor Române: ”Eu chiar vă iubesc, mai ales într-o zi atât de aleasă”

„Mă bucur să revin la Iași, într-o zi cu o semnificație specială pentru România. Astăzi sărbătorim împreună Ziua Unirii Principatelor Române – actul fondator prin care națiunea română a pus bazele modernizării și  emancipării statului și a început opera neobosită a unificării poporului nostru.

Rădăcinile României  europene se regăsesc în  Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.

Unirea Moldovei cu Ţara Românească sub acelaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinţei românilor, care a deschis calea emancipării şi modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile şi investiţii ce au consolidat apropierea culturală, politică şi economică a celor două principate române.

Rădăcinile  României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voinţă în jurul valorilor şi obiectivelor comune.

Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 şi eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor.

Responsabilitatea clasei politice şi a instituţiilor statului este să onoreze ”actul energic al întregii naţiuni române”, aşa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor Unite, şi să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluţiei către România de astăzi. La fel ca acum 164 de ani, dorinţa de emancipare naţională şi aspiraţiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acţiunii statului.

Nicolae Ciucă: Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul şi viitorul nostru european!

Lecţia istorică rămasă  peste timp este că prin voinţă, unitate, curaj şi susţinerea cetăţenilor noştri putem reuşi cele mai ambiţioase obiective. Aderarea României la NATO, obţinerea  statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.

România este astăzi în faţa unei etape importante pentru viitor. Miza noastră comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat şi consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei şi  întregii lumi, iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viaţă mai bună fiecărui român,  condiţii  şi  oportunităţi similare la sate, oraşe şi în toate comunităţile.  În România europeană toţi cetăţenii trebuie să aibă  şanse  egale, să se simtă  în  siguranţă  şi  să  aibă  speranţa unui viitor mai bun şi mai prosper, vegheat de valorile şi libertăţile  democratice.

Bucuria care ne însufleţeşte prinşi în Hora Unirii la evenimentele dedicate acestei zile şi cu multe alte ocazii, dar şi coagularea socială pe care o regăsim în momentele dificile îmi dau încredere că românii şi-au păstrat spiritul unitar, preţuiesc valorile trecutului si merg impreună spre viitor. Astfel de etape din istoria noastră le păstrăm vii în memoria societăţii. Se cuvine să le transmitem generaţiilor tinere şi să le amintim că societatea îi recunoaşte şi îi urmează pe cei ce deschid noi drumuri prin idealuri nobile. Energia, implicarea şi susţinerea societăţii sunt vitale pentru atingerea obiectivelor indispensabile de dezvoltare, răspunsul adecvat la provocările de securitate actuale şi valorificarea oportunităţilor deschise prin sursele de finanţare pe care România le are în acest moment.

Istoria ne dovedeşte că unirea aduce siguranţă, conferă protecţie şi speranţă pentru un viitor bun! Exemplul de viziune, solidaritate, curaj şi mobilizare al generaţiei care a realizat Unirea Principatelor ne însoţeşte, azi, pe drumul pe care dorim să îl urmeze România.

Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul şi viitorul nostru european!
La Mulţi Ani, români!
La Mulţi Ani, România!”, a urat Nicolae Ciucă la Iași

Citește și: George Simion scoate oamenii în stradă, la Iași. Miting de amploare cu sute de persoane, chiar în ziua Micii Uniri: ”Suntem la Iași pentru a spune că țara este una în ciuda derbedeilor care au uitat”