Zoe Ceauşescu, pedepsită de un profesor. Cum a reacţionat Nicolae Ceauşescu

Pe vremea când fiica fostului preşedinte comunist studia la Liceul "Tudor Vianu", un profesor a trimis-o pe Zoe Ceauşescu acasă să-şi pună matricola pe uniformă. Dacă Elena Ceauşescu s-a înfuriat pe profesor, secretarul general al PCR i-a dat dreptate astfel încât respectivul cadru didactic nu a fost pedepsit pentru îndrăzneală, potrivit wowbiz.ro

RomaniaTV.net
17 aug. 2013, 11:15
Zoe Ceauşescu, pedepsită de un profesor. Cum a reacţionat Nicolae Ceauşescu

Doi dintre copiii lui Nicolae si Elena Ceausescu, e vorba de Zoe si Valentin, au terminat liceul Doctor Petru Groza, actualmente Tudor Vianu din Bucuresti, cotat atunci drept cel mai bun liceu din Bucuresti si chiar din tara. La vremea anilor ’70, la Petru Groza invatau majoritatea odraselor membrilor Comitetului Central.

Cu toate astea, severitatea profesorilor era proverbiala. Cadrele didactice nu erau deloc impresionate de numele sonore ale parintilor elevilor si aplicau ca la carte regulamentul de ordine interioara al scolii. Asa se face ca insasi Zoe Ceausescu a fost trimisa acasa de un profesor foarte drastic, doar pentru faptul ca nu avea matricola cusuta pe sarafan.

Chiar daca era o eleva eminenta, se pare ca profesorul nu a tinut cont de acest lucru. Un fost cadru didactic din acea perioada ne-a povestit: „Zoe si Valentin erau doi elevi foarte buni, invatau excelent. Erau printre cei mai buni. Imi aduc aminte ca a doua zi dupa ce Zoe a fost trimisa acasa a iesit un tambalau de toata frumusetea. Colegul meu care a recurs la acest gest a fost chemat imediat la partid. Nimeni nu i-a facut nimic deoarece ulterior am aflat ca intre Elena si Nicolae Ceausescu a existat o discutie aprinsa pe aceasta tema. Ea voia ca profesorul sa fie sanctionat, iar el a sustinut ca a procedat corect, fiind unul dintre profesorii cei mai buni ai liceului. In cele din urmă nu a patit nimic!”, a explicat fostul profesor al liceului.

Acesta a relatat un incident care l-a avut ca protagonist pe fiul cel mare al lui Nicolae Ceauşescu, Valentin. „La o teza, din cate stiu la filosofie, profesorul l-a chemat pe Valentin si i-a explicat ca merita 9, dar ca l-a notat cu 8 din cauza scrisului dezordonat. Valentin i-a multumit si i-a replicat ca, oricum, nu-si va putea modifica in viitor stilul de scris, dar va ramane in minte cu ceea ce a invatat”, povesteşte profesorul.