A murit singura femeie recompensată cu Nobelul matematicii. Avea doar 40 de ani şi preda la Universitatea Stanford

Matematiciana iraniană Maryam Mirzakhani, singura femeie din lume recompensată cu Medalia Fields (echivalentul Premiului Nobel, pentru matematică) a murit sâmbătă, 15 iulie, la doar 40 de ani. Ea era bolnavă de cancer la sân.

15 iul. 2017, 17:27

Maryam Mirzakhani era specializată în geometrie hiperbolică, teorie ergodică, teoria Teichmüller și geometrie simplectică. Ea s-a născut la Teheran, pe 5 mai 1977 şi a câştigat medalia de aur la două Olimpiade Internaţionale de Matematică, în 1994 şi 1995.

După ce a absolvit Universitatea Sharif din Tehran, Maryam Mirzakhani a mers să studieze la Harvard, unde a urmat cursurile de geometrie hiperbolică lui Curtis McMullen, care a devenit conducător său de doctorat. În 2004 și-a susținut teza despre geometria suprafețelor Riemann, care a fost publicată sub forma a niște articole în trei dintre cele mai bune publicații de matematică din lume.

Din 2004 până în 2008 a fost asistent universitar la Universitatea Princeton, apoi a devenit profesor universitar la Universitatea Stanford.

Era căsătorită cu cehul Jan Vondrák, un specialist de informatică teoretică care lucrează la centrul de cercetare IBM la Almaden, iar împreună au făcut o fată, Anahita.

Maryam Mirzakhani a murit sâmbătă, 15 iulie, la vârsta de 40 de ani, bolnavă de cancer la sân.