A treia zi de proteste la Chişinău. Manifestanţii au mers la sediul televiziunii Moldova 1

La Chișinău continuă protestele împotriva noului guvern al democratului Pavel Filip, învestit miercuri de parlamentul Republicii Moldova. Mii de oameni au protestat și vineri la Chișinău, cerând anularea votului de învestire a guvernului premierului Pavel Filip și organizarea de alegeri anticipate. Organizatorii manifestațiilor sunt platforma civică "Dreptate și Adevăr" și formațiunile de stânga proruse Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru.
Iulian Tudor
22 ian. 2016, 12:22
A treia zi de proteste la Chişinău. Manifestanţii au mers la sediul televiziunii Moldova 1

Vineri, moldovenii au ieşit în stradă pentru a treia zi consecutiv, protestând faţă de învestirea în fruntea Guvernului a lui Pavel Filip, despre care se spune că este „marioneta” oligarhului Vlad Plahotniuc, propus iniţial de majoritatea parlamentară şi respins de preşedintele Nicolae Timofti.

Protestatarii s-au adunat din nou în centrul Chişinăului şi au scandat „Anticipate!”, anunţând că vor merge în marş la Preşedinţie, la Curtea Constituţională şi la postul TV Moldova 1, „acolo unde au profanat idealul nostru, acolo unde nu ne-au întrebat ce vrem”.

„Avem o datorie faţă de această ţară – să o scoatem din captivitatea piticul Plahotniuc”, a declarat preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase.

„Este un lucru foarte important pe care l-am făcut ieri. Lumea s-a unit uitând de culorile geopolitice, oamenii s-au unit, chiar dacă eram dezbinaţi de Plahotniuc pentru a nu-l da jos de la guvernare, noi însă ne-au unit. Americanii ne-au spus că Plahotniuc a furat 10 milioane de pe spatele nostru, noi lucram – el fura. Toţi partenerii noştri stau cu ochii pe noi. Toţi ne îndeamnă să fim paşnici, noi am fost şi vom rămâne paşnici, dar nu vom îngenunchea în faţa acestei clici criminale, pentru noi sunt sfinte doar Dumnezeul şi ţara”, a declarat Năstase.

Mulţimea scandează „Plahotniuc, nu uita: puşcăria-i casa ta!”, iar organizatorii protestului le-au amintit celor prezenţi de faptul că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi-a exprimat solidaritatea cu protestele de la Chişinău: „Ex-preşedintele României ne-a oferit susţinerea, toţi ştiu că Plahotniuc este cel mai mare bandit. Toţi înţeleg că aici este un popor, care vrea nu doar să locuiască în acest spaţiu, dar şi să se bucure de ţară”, a subliniat Năstase adăugând că „mai presus de toate partidele existente este ţara şi este bine să înţeleagă orice cetăţean că pentru a face bine ţării trebuie să avem anticipate”.

Preşedintele CMAN a mai menţionat că Plahotniuc îşi va consolida forţele dacă va pune mâna pe ministere, astfel este important să fie dizolvat Parlamentul şi noul Guvern. „Acest pitic, Plahotniuc se va întări prin ministerele pe care le deţine acum, cum ar fi MAI”, a declarat Năstase.

Protestatarii din PMAN au scandat „Noi de aici nu fugim, ori învingem, ori murim!”, „Trezeşte-te, Moldova!”, „Anticipate!”, „Jos Plahotniuc!” şi „StarNet”. şi au mers în marş până la Curtea Constituţională pentru a afla dacă s-a luat o decizie în privinţa sesizării depuse de PSRM, şi până la sediul companiei „Teleradio-Moldova”, nemulţumiţi de faptul că responsabilii din cadrul companiei publice că nu ar reflecta echidistant acţiunile de protest organizate în centrul capitalei.

La sediul televiziunii, înconjurat de zeci de poliţişti, protestatarii au ascandat „Libertate presei!” şi „Noi nu cedăm!”.

„Suntem aici pentru că această guvernare a pus mâna pe tot, a profanat şi a spurcat tot ce se putea. Plahotniuc şi-a pus sculele şi aici, la televiziunea publică, plătită din banii noştri. Ei bagă labele în buzunarele noastre. Dacă mai erau nişte posturi arătau ce se întâmplă la Chişinău,, le-au închis şi pe acelea. Doar presiunea noastră, frica de popor, i-a făcut să cedeze”, a spus Andrei Năstase, la sediul televiziunii

Rusia e cu ochii pe Republica Moldova

Rusia urmărește cu atenție evenimentele care au loc în Republica Moldova și face apel la toate părțile din această țară să se abțină de la acțiuni violente, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe fondul protestelor de la Chișinău împotriva învestirii noului guvern al premierului Pavel Filip.

”Kremlinul urmărește, desigur, cu cea mai mare atenție toate evenimentele din Republica Moldova și îndeamnă toate părțile la calm și la respectarea legii. Kremlinul speră că toate forțele care îi susțin pe unii sau alți opozanți se vor abține de la acțiuni violente”, a afirmat Peskov, citat de agenția Sputnik.

În același timp, agenția TASS scrie că mai mulți jurnaliști ruși, între care și un corespondent al său, ce intenționau să relateze despre protestele de la Chișinău au fost opriți să intre în Republica Moldova. Potrivit TASS, în afară de corespondentul său, jurnaliști de la posturile Life News, Ren TV și VGTRK au făcut cale întoarsă de pe aeroportul internațional Chișinău. Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a condamnat acțiunile autorităților Republicii Moldova, afirmând că decizia de a interzice accesul unor jurnaliști ruși constituie o încălcare a dreptului internațional.

Purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră a Republicii Moldova, Dorina Cebotari, a precizat pentru portalul moldova.org că cinci cetățeni ruși au fost trimiși joi înapoi în Rusia de pe aeroportul din Chișinău, întrucât nu întruneau condițiile necesare de intrare pe teritoriul statului moldovean.

Totodată, Rusia îndeamnă Occidentul să dea dovadă de reținere în ceea ce privește criza politică din Republica Moldova, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. „Sperăm că această criza prelungită în Republica Moldova va fi depășită într-un cadru legal, în baza libertății de exprimare și, desigur, a principiilor democratice”, a afirmat Zaharova, subliniind că, în acest context, Moscova face apel la partenerii ei occidentali să manifeste reținere.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse și-a exprimat regretul că procesul de formare a guvernului în Republica Moldova „capătă uneori caracterul unui conflict deschis între diferite forțe politice”.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Satul în care oamenii fac bani din pietre. Afacerea neobișnuită din care trăiesc locuitorii
Capital.ro
Anunț trist despre CORNEL DINU. Vestea, dată chiar de Cristi Borcea: E cea mai mare DURERE a mea
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Din păcate, s-a luat decizia! Aceste medicamente DISPAR din România
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Gogoșile pufoase cu măr ras sunt delicioase şi ieftine. În doar 15 minute desertul e gata să fie savurat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți șoferii cu MAȘINI DIESEL. Verificarea se face la intervale regulate
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Alinare în necazuri și sprijin în deznădejde: Acatistul Sfântului Mina, puterea supremă a rugăciunii
MediaFlux
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'