Accident în lanţ pe A2: Trafic de coşmar pe drumul către mare şi pe DN1

Val de accidente în această dimineaţă pe Autostrada Soarelui. În câteva ore, cinci oameni au fost răniţi în nu mai puţin de 7 tamponări care au avut loc din cauza unui fenomen neobişnuit provocat de caniculă. Traficul este aglomerat atât pe drumul către mare cât şi pe DN1, Bucureşti- Braşov.

30 iul. 2016, 04:43

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 16:15 traficul rutier a fost întrerupt pe DN19 Satu Mare – Carei, în localitatea sătmăreană Doba, din cauza unui accident în care au fost implicate un autotren şi un autoturism. Există o rută ocolitoare pentru traficul uşor, pe o stradă din localitate.

Centrul Infotrafic a comunicat la ora 15.45 că, din cauza numărului mare de autovehicule, la ieşirea de pe autostrada A1 de la Cunţa, pe sensul de mers dinspre Sebeş, se circulă în coloană (pe o distanţă de aproape doi kilometri). Intersecţia cu sens giratoriu dintre autostradă şi drumul de legătură cu DN1 nu poate prelua în condiţii optime traficul intens de pe autostradă.

Chiar dacă un echipaj de poliţie este prezent în spatele coloanei, adresând conducătorilor auto semnale de reducere a vitezei, le reamintim celor care încheie coloanele că trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie.

Totodată, o bună parte din zi traficul a fost îngreunat şi pe Autostrada Soarelui. Tamponările au avut locîn zona kilometrului 160, pe sensul de mers către Constanţa. Cinci persoane au ajuns la spital.

Pe tronsonul Cernavodă – Constanţa ceaţa reduce vizibilitatea la aproximativ 150 de metri. Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie survolează în acest moment autostrada.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul rutier este intens pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa. Numeroşi automobilişti se grăbesc să ajungă pe litoral, iar unii dintre aceştia nu păstrează o distanţă suficientă în mers sau efectuează manevre de depăşire riscante.

Traficul este îngreunat sâmbătă şi pe DN1 Bucureşti – Braşov, din cauza numărului mare de maşini, iar la intrarea în Comarnic se circulă în coloană, pentru a evita aglomeraţia de pe Valea Prahovei, şoferii putând merge şi pe ruta DN1A Ploieşti – Cheia – Săcele, potrivit Centrului Infotrafic din Poliţia Română.

Circulaţia spe DN1 s-ar puta aglomera, în orele următoare, şi în zona staţiunilor montane, dar şi la ieşirea din Bucureşti, în zona Băneasa, unde are loc un miting aviatic.

Pe DN1, în judeţul Braşov, la kilometrul 204, între localităţile Perşani şi Vlădeni, traficul a fost îngreunat, sâmbătă dimineaţă, după ce şoferul unei autoutilitare nu a adaptat viteza într-o curbă, a intrat în parapetul de protecţie şi a blocat sensul de mers Făgăraş – Braşov. În urma accidentului, maşinile au circulat deviat pe celălalt sens de mers al DN1.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, conducătorii auto care se deplasează pe autostrăzi sunt sfătuiți :

· să păstreze în mers o distanţă corespunzătoare, care să le permită să oprească în condiţii de siguranţă;

· să respecte limitele legale de viteză;

· să folosească luminile de întâlnire;

· să se asigure şi să semnalizeze când schimbă banda de circulaţie;

· să punăîn funcţiune luminile de avarie când încheie o coloană care opreşte sau încetineşte brusc;

· să acordeprioritate la ieşirea din spaţiile de servicii;

· să nucircule sau să oprească pe banda de urgenţă, exceptând cazurile justificate;

· în cazulîn care observă, la plecare, că numărul de autovehicule aflate în trafic este foarte mare, să aştepte până ce intensitatea circulaţiei mai scade. 

În ultimele trei sâmbete, între orele 6:00 şi 9:00, pe Autostrada Soarelui s-au produs mai multe tamponări între vehicule, unele chiar în lanţ. Cauza principală a fost nepăstrarea unei distanţe de siguranţă între autovehicule. Însă, intervalul orar de risc se poate decala în funcţie de diverşi factori (vreme, viteză de rulare, număr de autovehicule, de conducători auto neatenţi, obosiţi, grăbiţi sau agresivi etc.). Nu trebuie uitat nici fapul că dimineaţa către mare se circulă spre răsărit, iar razele soarelui se reflectă în parbriz şi în asfalt, reducând vizibilitatea şi provocând somnolenţă.

O tamponare în lanţ se poate produce şi ca urmare a nerespectării regulilor referitoare la folosirea benzilor de circulaţie. Au fost semnalate şi cazuri în care unii conducători auto agresivi, deranjaţi de faptul că alţi participanţi la trafic rulează pe banda a doua cu o viteză mai mică decât a lor, i-au depăşit prin dreapta, apoi au frânat brusc în faţa acestora. Implicit, cei care circulă în spate frânează la rândul lor, iar un accident în lanţ este extrem de dificil de evitat într-o astfel de situaţie.

Când pe autostradă circulaţia este foarte intensă, o simplă tamponare, soldată cu pagube minore, poate avea consecinţe majore pentru ceilalţi participanţi la trafic. Se vor forma coloane de autovehicule în doar câteva secunde, iar unii conducători auto nu vor putea frâna în timp util.

În aceste împrejurări, este necesar ca toţi ocupanţii autovehiculelor să aibă cuplată centura de siguranţă. Centura de siguranţă poate face diferenţa dintre o tamponare cu pagube materiale şi un accident cu victime (pentru că cei care nu au cuplată centura vor fi proiectaţi în faţă în cazul unei coliziuni).

Graba de a ajunge cât mai repede pe litoral şi de a scăpa de rutina unui drum lung şi aglomerat, îi determină pe unii conducători auto să circule cu viteză mult prea mare, făcând slalom printre maşini. Timpul astfel câştigat nu se justifică, fiind vorba de doar câteva minute. Făcând un calcul simplu, plecând de la ipoteza că un şofer ar reuşi să ruleze constant pe cei 200 de kilometri ai autostrăzii A2 cu viteza (ilegală) de 200 km/h, acesta ar ajunge mai repede cu puţin peste o jumătate de oră faţă de un altul care nu depăşeşte limita de viteză. Oare merită?

 Alte probleme de trafic

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră (7:30), în judeţul Hunedoara, traficul rutier se desfăşoară îngreunat pe DN7, în zona Mintia,  din cauza unui accident rutier. Un autoturism (prevăzut cu 8+1 locuri), a intrat într-o combină care staţiona în afara părţii carosabile. Cauza probabilă a accidentului a fost oboseala la volan.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră (6:30), în judeţul Bacău, traficul greu este întrerupt pe DN2F Bacău – Vaslui, la ieşirea din localitatea Fundu Tutovei către Plopana, din cauza unui accident rutier. Un autoturism a lovit o căruţă încărcată cu fân, apoi a ricoşat pe sensul opus, unde a intrat în coliziune cu un autocamion.