ACUZAŢII GRAVE în dosarul privind răpirea jurnaliştilor în Irak. ANUNŢUL Parchetului General

Parchetul General precizează, într-un răspuns transmis exclusiv către România TV, că, în dosarul privind jurnaliştii răpiţi în Irak, deschis în urma unei plângeri penale depuse de Corneliu Vadim Tudor, în care sunt acuzaţi atât Traian Băsescu cât şi Vasile Blaga, s-a început urmărirea penală pentru divulgare de secrete de stat, delapidare, neglijenţă în serviciu, abuz în serviciu, conflict de interese şi uzurparea funcţiei. 

18 mai 2015, 12:15
ACUZAŢII GRAVE în dosarul privind răpirea jurnaliştilor în Irak. ANUNŢUL Parchetului General

Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 decid pe 27 mai dacă se redeschide dosarul supranumit „răscumpărarea jurnaliştilor răpiţi în Irak”. Cazul a pornit de la sesizarea depusă de Corneliu Vadim Tudor. Acesta îi acuză pe Traian Băsescu şi pe Vasile Blaga că şi-ar fi oprit 4 milioane de dolari din banii plătiţi în 2005 de statul român.

Într-un răspuns transmis România TV, Parchetul General anunţă faptele pentru care s-a început urmărirea penală, fapte de care Traian Băsescu şi Blaga ar putea fi acuzaţi.

CITEŞTE ŞI: MOTIVARE. Complicii lui Omar Hayssam au sprijinit un suspect de terorism să părăsească teritoriul României

„S-a dispus redeschiderea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de delapidare, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, uzurparea funcţiei, conflictul de interese şi divulgarea informaţiilor secrete de stat, fapte prezentate în denunţul formulat, se arată în răspunsul Parchetului General, pentru România TV.

Practic, procurorii anunţă că s-au identificat elemente ale comiterii acestor fapte.

În momentul de faţă, cazul jurnaliştilor răpiţi în Irak este secretizat pentru încă 40 de ani.

Citeşte şi: DOSARUL răpirii jurnaliştilor. Traian Băsescu: Chestia asta cu „eu i-am răpit singur”

„Documentele sunt secretizate pentru că ele arată un mod de operare. Desecretizarea înseamnă să se facă public modul de operare, ori nu se poate acest lucru. Nu sunt lucruri blamabile. Astfel de operaţiuni se fac cu un singur obiectiv: săvârşeşte scopul de a-i recupera (…) Chestia asta cu «Băsescu i-a răpit singur» ca să-i aducă înapoi îi făceau preţioşi, pentru că informaţiile ajungeau şi la terorişti”, a declarat Traian Băsescu în 4 mai.

Traian Băsescu spune că nu s-au dat bani pentru aceea răscumpărare şi că Omar Hayssam ar fi singurul vinovat.

Citeşte şi: Omar Hayssam, DEZVĂLUIRI pe Facebook despre relaţia cu TRAIAN BĂSESCU

La zece ani de atunci, teroristul îl denunţă la DNA, dar şi în spaţiul public. Omar Hayssam susţine că în 2004, în plină campanie electorală, Băsescu i-a spus că va interveni pentru el să-l scape de problemele cu poliţia. În schimb, Traian Băsescu i-a cerut să sponsorizeze campania electorală cu suma de 100.000 de dolari.

„Mohammad Yassin s-a oferit să mă ajute să îmi rezolv problema cu acest dosar, susținănd că îl cunoaşte pe Traian Băsescu care ar fi dispus să intervină după ce va fi ales preşedinte[…].

Discuta cu Băsescu la telefon zilnic, în fața mea. Acesta discuta de asemenea cu Elena Udrea şi Emil Boc şi era evident că avea legături puternice cu aceştia. Am decis să donez PD-ului echipamente medicale în valoare de peste 100.000 de dolari americani”,  a scris Omar Hayssam pe pagina sa de Facebook.

Ca urmare a celor denunţate de teroristul Hayssam, la DNA există un dosar în care, până acum, a fost arestat preventiv medicul Yassin. Procurorii continuă însă cercetările pentru a verifica care este implicarea lui Traian Băsescu.